Nőhet az uniós finanszírozás önrésze – Winkler szerint „nem látszik Brüsszelből” a bukaresti kormány

Bíró Blanka 2018. június 06., 15:10

Nem pörgött fel a Romániának szánt uniós pénzek lehívásának üteme. Winkler Gyula EP-képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő költségvetési ciklusban lényegesen nagyobb önrészre lehet szükség.

Fotó: Pixabay.com

Nem sok jót ígér Kelet-Közép Európának a következő európai uniós költségvetési ciklus tervezete – vallja Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő. A gazdasági ügyekben jártas szakértő azt mondja, ugyan Viorica Dăncilă miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy Románia 8 százalékkal több pénzt hívhat le a kohéziós alapokból 2021 és 2027 között, mint a jelenlegi költségvetési ciklusban, ám arról nem beszélt, hogy ez a pénz többe fog kerülni, hiszen a tervek szerint az önrészt a jelenlegi 6-8 százalékról 16-18 százalékra emelik.

Ha egy önkormányzat egymillió eurót hív le fejlesztésre, már nem 60-80 ezer eurót kell önrészként hozzátennie, hanem 160-180 ezer eurót, amit minden valószínűség szerint már csak bankhitelből tud finanszírozni”

– hívja fel a figyelmet a politikus.

Nagy harc várható

Mint rámutat, az EU költségvetése Nagy-Britannia kilépésével 7-9 százalékkal csökken, így kevesebb pénzből kevesebbet lehet költeni, vagy az lehet a megoldás, hogy a tagországok megemelik a hozzájárulást, s a bruttó hazai termék (GDP) 1 százaléka helyett 1,1 százalékot fizetnek be.

„A nyugati tagállamok nem hajlandóak többet befizetni, a keleti tagállamok pedig nem fogadják el a regionális fejlesztésre és az agrárpolitikára szánt alap csökkentését, ezért a következő hónapokban nagy harc lesz a költségvetés kapcsán, a tagállamok megpróbálják egymást sakkban tartani” – vetíti előre az EP-képviselő, emlékeztetve,

az Európai Bizottság a kohéziós politika, vagyis a regionális fejlesztés esetében 7 százalékos csökkentést javasolt, míg az agrárfejezetnél és ezen belül a területalapú támogatásoknál 4 százalékosat. 

Visszás helyzet

Fura helyeztet teremt viszont, hogy az agrártámogatást évente lehívják Romániában, ám a rendelkezésére álló regionális fejlesztési alapból a 2007 és 2013 közötti ciklusban 90 százalékot használt fel az ország. Ez az alku során hátrányt jelent, mert

a nyugati államok képviselői azzal érvelnek, miért kellene többet elkülöníteni, ha a kevesebbet sem költötték el. A jelenlegi ciklusban pedig még csak 10-15 százalék között van ezeknek az EU-s pénzeknek a lehívása.

Winkler Gyula szerint a következő hónapokban nagy harc várható az uniós költségvetés ügyében Fotó: Veres Nándor

Jó hírek a fiataloknak

Winkler ugyanakkor jó hírnek tartja, hogy megkétszereznék az ifjúsági politikára szánt összegeket, például az Erasmus-mobilitást támogató program keretét. Működik a fiatal vállalkozóknak szánt Erasmus-program is, amely során hat hónapig nyugati cégeknél lehet dolgozni, tapasztalatot szerezni, az EU finanszírozza az utazást és a lakhatást.

A képviselő nem tart különben attól, hogy ezek a programok ráerősítenek az agyelszívásra, szerinte aki akar, úgyis kivándorol, ám ezek a programok segíthetnek abban, hogy a fiatalok tapasztalatot szerezzenek, és azt szülőföldjükön kamatoztassák.

Szintén pozitívumnak tartja, hogy a kutatásfejlesztés területén is megdupláznák a finanszírozást, ezzel lehet növelni a versenyképességet. Az összetett pályázatokban a tanintézetek, a vállalkozói szféra és az önkormányzatok közösen vehetnek részt, az önkormányzatok kénytelenek lesznek tájékozódni, úgy megszervezni az oktatási hálózatot, hogy az kielégítse a munkaerőpiac igényeit.

„El kell dönteni, melyek a prioritások, mindenben nem tudunk jók lenni, de egy közösséget lehet erősíteni” – szögezte le a képviselő. Winkler ugyanakkor azt is biztatónak tartja, hogy kialakul az EU új migrációs politikája, az új európai hadsereg, a stratégiai mobilitást segítő alapokból sok milliárd eurót lehet költeni infrastruktúrára. Értelmezése szerint

ez azt is jelentheti, hogy ha Románia száz év alatt nem volt képes a Kárpátokat átszelő autópályát építeni Erdélyből, akkor ezt megépítheti Brüsszel a katonai alapból.

„Jelenleg van öröm és üröm is, de még távol áll a véglegesítéstől a következő ciklus költségvetése. Gond van ugyanakkor Románia aktív részvételével, a román kormány nem látszik Brüsszelből, holott ezeket a tárgyalásokat ott kell lefolytatni. A január elsején kezdődő romániai EU-s elnökség remélhetőleg ezt kimozdítja, az EP-ben találnak szövetségeseket” – fogalmazta meg Winkler Gyula. A szakpolitikus abban is bízik, hogy a jelenlegi ciklus végrehajtását újra meghosszabbítják egy-két évvel, mert jelenleg nagyon alacsony Romániában az EU-s pénzek lehívásának aránya.