Mintegy hatezer sértett kihallgatására készül a katonai ügyészség az 1989-es forradalom ügyében

Hírösszefoglaló 2018. június 06., 14:42

Hozzávetőlegesen hatezer személyt hallgatnak ki a katonai ügyészek az 1989-es forradalom ügyében indított bűnvádi eljárás következő szakaszában.

Fotó: Balázs Lajos

Marian Lazăr katonai ügyész szerdán az Agerpres szerint azt mondta, hamarosan elkezdik a sértettek és a büntetőeljáráshoz polgári félként csatlakozott személyek kihallgatását.

Jelenleg az 1989. december 17-e és 31-e közötti események során meghalt, megsérült vagy szabadságuktól megfosztott személyek azonosításán dolgoznak, hogy felkutassák őket vagy leszármazottaikat.

Az érintettek a bukaresti, iaşi-i, kolozsvári, temesvári katonai ügyészségre vagy a lakóhelyük szerinti megyei rendőr-főkapitányságra kapnak majd idézést – mondta Lazăr.

A katonai ügyész hozzátette, az érintetteket arra kérik, vigyék magukkal a kihallgatásra azokat az orvosi iratokat, amelyek az 1989. decemberi események alatt szerzett sérüléseiket igazolják, olyan személyi iratokat, amelyek a sértettel való leszármazotti kapcsolatot igazolják, illetve bármilyen más, az 1989. decemberi eseményekhez köthető bűnvádi eljárással kapcsolatos dokumentumot.

Tekintettel arra, hogy igen nagyszámú, mintegy hatezer személyt készülnek kihallgatni, arra kérik az érintetteket, hogy az idézésben szereplő napon és időpontban jelentkezzenek a megadott ügyészségi vagy rendőrségi székhelyen.

Az 1989-es forradalom ügyében többek között Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes ellen zajlik bűnvádi eljárás emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A katonai ügyészek a nyomozás során megállapították, hogy nem alakult ki hatalmi vákuum Romániában 1989 decemberében, illetve hogy a december 22-én este elindított katonai diverzió vezetett a számos emberéletet és sérültet követelő eseményekhez.

{K1}

{K2}