Idén is látogatottsági rekordot döntött a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Krónika 2018. június 06., 08:09

Újabb látogatottsági rekordot döntött a vasárnap zárult, 17. kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF): a tíznapos szemlén összesen 135 ezren vettek részt – közölték a szervezők.

Fotó: Facebook/TIFF

Románia legnagyobb filmes rendezvényén a nyitó- és záróvetítésekre is minden jegy elkelt, az ország legnagyobb, a kincses város főterére felállított mozivásznán és a 13 moziteremben összesen 227 alkotást – 178 nagyjátékfilmet és 49 rövidfilmet – vetítettek a világ minden szegletéből.

A vetítésekre összesen 95 ezer jegyet váltottak a nézők, ami 5,7 százalékos növekedést jelent az előző évi számhoz képest.

A kísérőrendezvényeken mintegy 1000 romániai és külföldi meghívott vett részt, és több mint 50 rendezvényt telt ház előtt tartottak. A Foxtrot című izraeli film, amelyet a szemle nyitányaként vetítettek a Főtéren, több mint 3000 nézőt vonzott. Adina Pintilie első nagyjátékfilmjét, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve díjjal jutalmazott Ne érints meg! című alkotást telt ház előtt vetítették, akárcsak az idei szemle meglepetésfilmjét, Terry Gilliam Az ember, aki megölte Don Quijotét című moziját.

Vasárnap, a fesztivál zárónapján is teljesen megteltek a mozitermek, ahol a díjnyertes filmeket vetítették. Paraguayi alkotás, Az örökösök című, egy idős leszbikus párról szóló film kapta a TIFF fődíját, amelyet a szombat esti zárógálán adtak át, a legjobb rendezőnek járó elismeréssel a Téli fivérek című dán filmet jegyző Hlynur Palmasont tüntették ki, a zsűri különdíját pedig két filmnek adták megosztva: az iráni The Home és a német–orosz Scythe Hitting Stone című filmnek.

{K1}

A legtöbben Wes Anderson legújabb animációját, A kutyák szigetét tekintették meg, összesen 3647-en váltottak rá jegyet.

A szemle tizenhét éves fennállása alatt messzemenően idén volt a legerősebb a magyar jelenlét a TIFF-en, számos magyar filmet vetítettek, életműdíjjal tüntették ki Mészáros Márta filmrendezőt és Széles Anna színésznőt. A kolozsvári fesztiválon vetített alkotások közül válogatást mutatnak a szerdán kezdődő, négynapos bukaresti TIFF-en, Nagyszebenben szintén lesz TIFF június végén, Chişinăuban pedig július elején. A kincses városbeli szemle lebonyolítását 400 önkéntes segítette, közülük sokan külföldről érkeztek Románia legnagyobb filmes eseményére.