A szecessziót ünneplik Erdély-szerte, vezetett túrák keretében csodálhatók meg szépségei

Pap Melinda 2018. június 06., 10:24

Vezetett túrák keretében lehet megcsodálni a hétvégén a 19–20. század fordulóját uraló szellemi és építészeti irányzat részletekbe menő szépségeit Erdély több nagyvárosában: Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Temesváron is megünneplik a szecesszió világnapját.

A marosvásárhelyi cifra palota és a kultúrpalota is látogatható lesz Fotó: Boda L. Gergely

Vezetett túrák keretében lehet megcsodálni a hétvégén a 19–20. század fordulóját uraló szellemi és építészeti irányzat részletekbe menő szépségeit Erdély több nagyvárosában: Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Temesváron is megünneplik a szecesszió világnapját. Az építészetben, képzőművészetben érvényesülő szellemi irányzat art nouveau néven is ismert. 

Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, viszont dicséretes, hogy próbáljuk másoktól ellesni ezeket az ötleteket.

Jó, hogy van egy olyan nap, amikor nemcsak a turisták, hanem a helyiek is odafigyelnek az épített örökségre" – értékelte a kezdeményezést a Krónikának Mihálka Nándor történész arra utalva, hogy a szecesszió világnapját Bécstől Barcelonáig június 10-én Európa valamennyi nagyvárosa megünnepli.

A történész szombat–vasárnap Nagyvárad szecessziós palotáit mutatja majd be magyar nyelvű vezetett túra keretében az érdeklődőknek. Váradon nem új a kezdeményezés, az európai szecessziós városok hálózatának tagjaként a partiumi városban évek óta megünneplik a világnapot, de idén először egész hétvégére kiterjed az ünnep.

Fényjáték a Fekete Sas Palotán

Az ünnepségek központja a város főtere, a Szent László tér lesz, ahol este a Nagyváradi Filharmónia fúvósai biztosítják a zenei aláfestést, miközben a nagyváradi szecesszió gyöngyszemének tekintett Fekete Sas Palotára vetített fényjátékban gyönyörködnek az érdeklődők – ez az art nouveau jellegzetes elemeit mutatja be.

Szecessziós kiállítótér lesz a nagyváradi Szent László-tér

Napközben a téren az európai nagyvárosok szecessziós épületeit bemutató fotókiállítást láthatnak az arra járók, akik román és magyar nyelvű idegenvezetéssel a szecesszió helyi példáit is megcsodálhatják, a bemutatót magyar nyelven 17 órától tartják.
Mihálka Nándor elmondta,

a másfél órás séta keretében öt-hat palotába nyernek betekintést, ezek között szerepel az önkormányzat homlokzatfelújítási programja keretében új köntösbe öltöztetett Főutcai Stern- és Moskovits Miksa-palota.

A túra érdekessége, hogy a résztvevők belülről is megnézhetik a részletgazdagságukról híres szecessziós épületeket. Mindenképpen  izgalmas túrára van kilátás, vetítette elő a történész.
„Szerencsére Váradon is rájöttek, hogyha a turizmus fellendítését szeretnék elérni, az lepusztult épületekkel nem lehetséges, valamilyen módon fel kell újítani őket" – utalt az önkormányzat programjára Mihálka Nándor. Hozzátette azonban, hogy az lenne az igazi, ha ezeknek az ingatlanoknak nemcsak a homlokzata és udvartere öltene új ruhát, hanem maga a beltér is.

A felújított Moskovits Miksa-palota Fotó: Facebook/ Ilie Bolojan

„Dicséretes kezdeményezés, hiszen ahhoz, hogy olyan történelmi városközpontunk legyen, melyet nemcsak mi, de a turisták is szívesen látogatnak, ezeket az épületeket egytől-egyig fel kell újítani.

Hiszen miből tudnának a váradiak profitálni, ha nem ezekből az épületekből? Köztudott, hogy a Kárpát-medencében négyzetméterenként itt a legsűrűbb a szecessziós épületek száma,

egy óra alatt tíz–tizenötöt is meg lehetne látogatni" – mondta a történész. Hangsúlyozta, örvendetes, hogy a határ menti városban jobban odafigyelnek az épített örökségre, melyet értelemszerűen meg kell tudnunk őrizni és minél jobban kiaknázni. Nemcsak turisztikailag, hanem akár kereskedelmi szempontból is, hisz a múlt század fordulóján felhúzott paloták, bérházak ingatlanfejlesztésekként épültek, lakóépületekként, de a földszinten üzletek sora volt található, tulajdonképpen a kereskedelem központjai is voltak.

Kitárja kapuit a Kultúrpalota

A szecesszió világnapjáról Kolozsváron is megemlékeznek, június 10-én 17 órától az érdeklődők a Korzo Egyesület által szervezett másfél–két órás sétán ismerkedhetnek a város szecessziós épületeivel. „Készítsétek elő a legkényelmesebb cipőtöket, mert

lakóháztól könyvtárig, üvegablaktól középületig bejárjuk a várost, megtekintve olyan rejtett kincseket is, amelyeknek az eddigi barangolások során talán nem sikerült a nyomára bukkanni.

Megtudhatjátok, miért szecesszió a szecesszió, mit gondolt a közvélemény az új stílusról, s honnan merítettek ihletet a kor építészei" – áll az egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívójában.

A Korzo játékra is invitálja a szecesszió szerelmeseit, akik a Facebook közösségi portálon a #szecesszióvilágnapja és a #korzo hashtagekkel ellátva oszthatják meg kedvenc hazai vagy külföldi szecessziós épületüket.

Marosvásárhely, Temesvár és Konstanca szecessziós épületei sem maradnak látogatók nélkül a hétvégén, a három városban az örökségvédelmi intézet szervez programokat, a tengerparti városban konferenciát is tartanak a témában. 

A Kultúrpalota is megnyitja kapuit Fotó: Boda L. Gergely

Marosvásárhelyen a Maros megyei múzeummal közösen szerveznek román és magyar nyelvű vezetett sétákat az érdeklődőknek, akik többek között a Kultúrpalota, a cifra palotaként emlegetett közigazgatási palota, a református kollégium, a kereskedelmi kamara épülete és a Radó-villa szecessziós elemeit csodálhatják meg.

Itt valamennyi épületbe külön térhetnek be a látogatók,

a Kultúrpalota belsejébe, a tükörterembe, a kis és nagyterembe is betekintést nyernek, míg a közigazgatási palotában az előcsarnok és a tanácsterem bejárásán kívül a toronyba is felmászhatnak.

Jóval hosszabb túrákra invitálják a temesváriakat, ahol az örökségvédelmi intézet az építészkamarával karöltve szervez szombaton és vasárnap tíz órától négyórás sétát, melynek során a Béga-parti város valamennyi szecessziós épületét megcsodálhatják. A szecessziós világnapi ünnepségek és túrák részletes programja megtalálható a szervezők és a helyi önkormányzatok honlapján.

A belső terekeit is be lehet járni Fotó: Kádár Hanga

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünneplik, e napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a múlt század fordulójának egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz, ezt a szecesszió népszerűsítésével foglalkozó Réseau Art Nouveau Network koordinálja. A szecesszió a 19–20. század fordulóján feltűnt, építészetben, képzőművészetben érvényesülő szellemi irányzat, mely art nouveau néven is ismert.