Jogerősen hat év börtönt kapott Elena Udrea a Bute-gála ügyében

Balogh Levente 2018. június 05., 16:38

Jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési minisztert a Bute-gála néven elhíresült ügyben vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt.

Elena Udrea azt állítja, politikai menedékjogot kapott Costa Ricában, mivel Romániában politikai alapon üldözik (archív felvétel) Fotó: Facebook/Elena Udrea

Kedden kihirdetett ítéletével a bíróság helyben hagyta az alapfokú verdiktet. Egyúttal Rudel Obreját, a Román Ökölvívó-szövetség volt elnökét öt év szabadságvesztésre ítélte. A volt minisztert azért állították bíróság elé, mert a fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.

Az ítélet ugyanakkor nem hajtható végre, mivel Udrea Costa Ricán tartózkodik. Ő maga és ügyvédje is azt állítja: politikai menedékjogot kapott, mivel Romániában politikai alapon üldözik.

A legfelsőbb bíróság közölte: nem ismerik el Udrea politikai menekültstátusát, az ügyvédei által bemutatott dokumentumokból ugyanis nem derül ki, hogy megkapta. A román külügyminisztérium közölte: a Costa Rica-i hatóságok nem értesítették a mexikóvárosi román nagykövetséget arról, hogy Udrea politikai menedékjogot kért.

Udrea közölte: a menedékjog kérését a romániai visszaélésekkel indokolta, azzal, hogy volt és jelenlegi SRI-tábornokok igazságügyi vezetőkkel, főügyészekkel és bírósági vezetőkkel együtt olyan csoportokat hoznak létre, amelyek az igazságszolgáltatást használják fel ellenfeleik félreállítására. Udrea ellen számos korrupcióellenes eljárás zajlik, legutóbb december 20-án emelt ellene vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) befolyással üzérkedés és pénzmosás gyanújával.