Megnehezíti a tanárok dolgát, hogy a tanév utolsó hetén vizsgáznak a nyolcadikosok

Bíró Blanka 2018. június 04., 18:37

Megnehezíti a nyolcadik osztályosok országos képességfelmérő vizsgájának szervezését, hogy a megmérettetés idén egybeesik a tanév utolsó hetével. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő a Krónikának elmondta: mindez próbára teszi az iskolaigazgatókat.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A szabályzat értelmében ugyanis a vizsgát szigorúan el kell különíteni térben a többi iskolai tevékenységtől. A tanév utolsó hete általában zsúfolt, le kell zárni a naplóban az osztályzatokat, feleltetik azokat, akik bukásra állnak, készülnek az évzáróra, megtartják a nevelőtanácsi értekezleteket, erre pedig most még rájön a nyolcadikos képességfelmérő. Kiss Imre rámutatott:

az előző években az országos megmérettetést a tanévzáró után tartották.

A kalendárium ugyanakkor már rég ismert, így készültek erre: mindegyik tanintézetnek egyénileg kell megoldania, hogy párhuzamosan mind a két tevékenységet szabályosan bonyolítsák le. A nagyobb iskolákban ez nem jelent gondot, külön épületszárnyban tartják a vizsgákat, ám a kisebb tanintézetekben délelőtt és délután is kénytelenek lesznek dolgozni. Közben az érettségire is készülnek, eddig a vizsgáztató és felügyelő pedagógusok adatbázisa mintegy 80 százalékban állt össze. Ezt nehezíti, hogy

utolsó pillanatban tudják meg, melyik megyéből érkeznek dolgozatok, vagyis mekkora mennyiséggel kell megbirkózniuk, és hova kell küldeniük magyar anyanyelvű javítótanárokat.

Kiss Imre elmondta, a javító és felügyelő tanárok javadalmazásáról még nem kaptak semmilyen tájékoztatást az oktatási minisztériumtól. A főtanfelügyelő abban bízik, hogy a pedagógusok vállalják a pluszfeladatot, hiszen amint fogalmazott, „ha az évek során ott állunk a diákjaink mellett, akkor megérdemlik, hogy a vizsgákon is ott legyünk”.

A nyolcadikos képességfelmérő vizsgára hétfőn kezdődött és péntekig tart a beiratkozás – aznap tartják a nyolcadikosok ballagását. A vizsga június 11-én kezdődik a román nyelv és irodalom megmérettetéssel, és június 14-ig tart, a nem végzős osztályok számára akkor zárul a 2017/2018-as tanév.