Egységes fellépés: az Európa-barát jelölt nyerte a chişinăui polgármester-választást

Balogh Levente 2018. június 04., 16:10

Az Európa-barát Méltóság és Igazság Platform Párt (PPDA) jelöltje, Andrei Năstase nyerte meg az előre hozott chişinăui polgármester-választás második fordulóját, így a következőkben ő irányíthatja a moldovai fővárost.

Andrei Năstase egy évig irányíthatja a Pruton túli ország fővárosát Fotó: Facebook/Andrei Năstase

Az összes szavazat összeszámolása nyomán kiderült: Năstase a voksok 52,57 százalékát megszerezve győzött, míg ellenfele, Ion Cerban, a Moszkvához közel álló Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja (PSRM) jelöltje 47,43 százalékot kapott.

Năstase a sikert annak tulajdonította, hogy az Európa-párti pártoknak sikerült egységesen fellépniük, hiszen miután sikerült megállapodniuk abban, hogy egyetlen, közös jelöltet indítanak, annak legitimitása már nem volt kétséges.

A győztes amúgy csak egy évig irányíthatja a Pruton túli ország fővárosát, mandátuma a jövőre esedékes rendes önkormányzati választásokig tart.

Chişinăuban azért kellett előre hozott polgármester-választást tartani, mert Dorin Chirtoacă korábbi polgármester még februárban lemondott, miután az ellene korrupció miatt zajló bűnvádi eljárások miatt felfüggesztették tisztségéből. 2017 novemberében még népszavazást is tartottak a leváltásáról, azonban az az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen volt.

Andrei Năstase civil foglalkozása ügyvéd, Romániában, a jászvásári egyetem jogi karán szerzett diplomát.

2015-ben bukkant fel a politikában, amikor az egyik vezetőjévé vált a kormányellenes tüntetéseknek, amelyek azért robbantak ki, mert kiderült: az ország bankrendszeréből valakik egyszerűen elloptak egymilliárd eurót. Még abban az évben megalapította a Méltóság és Igazság Platform Pártját.

A 2016-os elnökválasztáson is indulni készült, de aztán visszalépett Maia Sandu javára, aki azonban végül alulmaradt az oroszbarát szocialista jelölttel, Igor Dodonnal szemben.

A politikai életben jelentős befolyással bíró oligarcha, Vlad Plahotniuc sajtójában azzal vádolták meg, hogy két, az ellenük zajló büntetőügyek elől Németországba menekült másik oligarcha, Victor és Viorel Ţopa embere.