A PSD az „államon élősködő” hatalmi szervek ellen rendez nagygyűlést szombaton

MTI 2018. június 04., 15:38

A jogállamiság, a polgári alapjogok és demokrácia védelmében hirdet nagygyűlést szombat estére a román kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) – jelentette be hétfőn Liviu Dragnea pártelnök.

Liviu Dragnea több százezer résztvevőre számít (archív felvétel) Fotó: PSD

A párt végrehajtó bizottsági ülése után tartott sajtóértekezletén Dragnea kifejtette: a nagygyűlés a (választói) legitimitás nélküli, az „államon élősködő”, a demokratikusan választott intézmények döntéseit „eltérítő” hatalmi szervek visszaélései ellen irányul.

A szociálliberális koalíció az utóbbi időben azt hangoztatja, hogy a korrupcióellenes harc ürügyén Romániát ügyészállammá tette a – titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből álló – „párhuzamos állam”, amely zsarolással vásárolt hamis feljelentésekre alapozva küldi rács mögé vagy félemlíti meg az akaratával szembeszegülő közéleti szereplőket.

A PSD elnöke elmondta: több százezer résztvevőre számít, azokéra, akik szabad és demokratikus országban akarnak élni, ahol senki sem próbálja megfélemlíteni az igazságszolgáltatást.

A szociáldemokraták már a korrupcióellenes ellenzéki tüntetések tavaly januári kezdete óta tervezik híveik utcára szólítását, bebizonyítandó, hogy nem vesztették el az őket kormányra juttató többség támogatását. Áprilisban Dragnea még a hagyományos család (a családot egy férfi és egy nő házasságaként meghatározó alkotmánymódosítás), néhány hete pedig a jobboldali Klaus Johannis által lemondásra felszólított Viorica Dăncilă miniszterelnök támogatása érdekében akart nagygyűlést szervezni.

A mostani témaválasztás azzal függ össze, hogy időközben bebizonyosodott: a titkosszolgálat több titkos megállapodást kötött az igazságszolgáltatás csúcsszerveivel, a múlt héten pedig az alkotmánybíróság a baloldali kormánynak adott igazat az elnökkel folytatott jogvitában, és arra kötelezte Johannist, hogy váltsa le a korrupcióellenes főügyészt.

Hétfői sajtóértekezletén Dragnea elhárította azt az újságírói kérdést, hogy a PSD felfüggesztené-e az államfőt hivatalából, ha az nem hajlandó eleget tenni az alkotmánybírósági döntésnek. Dragnea szerint a PSD ennek mérlegelésével megvárja, hogy megjelenjen az alkotmánybíróság testület – indoklással kiegészített – döntése a közlönyben, illetve azt, hogy az államfő mit lép az ügyben.