Rétvári Trianonról: a magyarok azt kérik, amit mások megkaptak

Krónika 2018. június 04., 09:37

Mi, magyarok sosem kérünk többet, mint amit más nemzetek Európában már megkaptak – mondta Rétvári Bence, a budapesti emberi erőforrá­sok minisztériumának parlamenti államtitkára a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Fotó: Híradó.hu

Csaknem száz évvel ezelőtt szét akarták szakítani a nemzetet. Mi mégis itt vagyunk, és nemzeti összetartozásról beszélünk – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus az MTI szerint. Az államtitkár kiemelte: a kormány célkitűzése, hogy a jelenlegi országhatá­rokon kívül és belül fennmaradt első világháborús emlékhelyeket és sírokat felújítja.

A trianoni tragédia egyik okát az államtitkár abban jelölte meg, hogy a magyarság évszázadokon át nem ismerte fel annak a veszélyét, mennyire gyengíti, ha az ország határain kívülről idegen kultúrájú és idegen nyelvű emberek jönnek tömegével, és saját közösségeket hoznak létre.

A másik, hogy az országot teljes függetlenségének hiánya sodorta a háborúba – mondta, hozzátéve, hogy egy nagy birodalom érdeke gyűrte maga alá a magyar érdekeket.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a Trianon utáni időkben az összes európai nemzet, akár győztes volt, akár vesztes, ugyanazt „kapta” a Párizs környéki békék eredményeként: a második világháborút. Nem is beszélve arról, hogy az első világháború szabadította a világra azt a két gyilkos eszmét, amelynek százmilliók estek áldozatul, a kommunizmust és a nácizmust – mutatott rá. Elmondta, hogy azok az elvek, amelyeket a a győztes hatalmak hirdettek meg, például a népek önrendelkezése, a népek szabadságjogai, máig megvalósulásra várnak.

Felidézte, hogy Erdély esetében a különböző megállapodások leszögezték: a székelyeknek tanügyi és vallási kérdésekben helyi önkormányzatot kell létrehozniuk,

továbbá ígéretet tettek arra, hogy mindezt a Nemzetek Szövetsége, az ENSZ elődje garantálja. Rétvári Bence szerint a magyarok ma sem kérnek mást, mint amit csaknem száz évvel ezelőtt megígértek és garantáltak az európai államok. Bárhol is éljenek a Kárpát-medencében, igazságot kérünk a magyaroknak – tette hozzá.