Összefogásra buzdítottak a Székelykő lábánál

Krónika 2018. június 03., 17:42

Az összefogás és összetartozás erejének fontosságára hívták fel a figyelmet a Fehér megyei Torockón tartott Duna-napon, amely kulturális programokkal várta a résztvevőket szombaton.

Fotó: MTI

Egész napos kulturális programot kínált a település lakóinak és az odalátogatóknak.szombaton a Fehér megyei Torockón a Duna-nap, amelyet ötödízben szervezett a Duna Médiaszolgáltató Zrt. A rendezvényre küldött üzenetében Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy vélte: a torockói Duna-ház újraszületése, eredménye és jelképe is a magyar összefogásnak – írta az MTI.

Nem tudnak mások annyi értéket lerombolni, amennyit mi magyarok ne tudnánk újjáépíteni" -

fogalmazott Kövér László, akinek üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára olvasta fel.

Amint Kövér László levelében felidézte, a 2010-ben elfogadott nemzeti összetartozás törvényével "remélhetőleg végleg lezárult a magyar nemzetet kiszolgáltató állam korszaka, és megnyílott a nemzetet szolgáló és oltalmazó állam újjáépítésének folyamata". Úgy vélte, az összetartozásról szóló törvény abból a meggyőződésből indul ki, hogy "jövőt építeni sem a mások által belénk sulykolt bűntudatra, sem az önmagunkon elhatalmasodott sérelmi tudatra nem lehet". A házelnök szerint a magyarság csak a nemzeti összetartozás erejével haladhatja meg tragikus trianoni örökségét.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Sir Bryan Cartledge angol történész, egykori budapesti nagykövet magyar történelemkönyve előszavából idézte:

azért illeti tisztelet a magyar karaktert, mert a történelem viharában mindig képes volt megmaradni, és megújulni.

"Megmaradunk, ha beszéljük továbbra is édes anyanyelvünket, megmaradunk, ha őrizzük hagyományunkat és megőrizzük keresztény hitünket" - jelentette ki a vezérigazgató, majd Kossuthot idézve hozzátette: veszve csak az a nemzet lehet, amelyik lemondott önmagáról.

Fotó: MTI

A Duna Médiaszolgáltató által szervezett egész napos kulturális rendezvény a torockói Duna-ház kiemelt programja, amelyet évről-évre a nemzeti összetartozás napjához közeli hétvégére időzítenek.
A Duna Napra Keresztes Ildikó, Vikidál Gyula és Varga Miklós rendhagyó zenei anyaggal készült. Az Összetartozás-koncertet követően az esti órákban az Edda Művek lépett a Székelykővel szemközt felállított színpadra. Az este tűzijátékkal zárult.