Paraguay-i film nyerte a TIFF fődíját, a Ne érints meg csak dicséretet kapott

Krónika 2018. június 03., 12:04

Az örökösök (The Heiresses) című paraguay-i filmnek ítélték oda a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját a szombat esti zárógálán. A várakozásokkal ellentétben a Ne érints meg román film csak dicséretet kapott.

A nyertes: Az örökösök Fotó: Facebook/TIFF

Marcelo Martinessi egy idős leszbikus pár életét bemutató alkotása, Az örökösök (The Heiresses) úgy nyerte el a 15 ezer euróval járó Transilvania Trófeát, hogy idén szerepelt első alkalommal paraguay-i film az immár 17. kiadásánál járó szemlén. A dél-amerikai alkotásnak egyébként nem ez az első díja, a berlini filmfesztiválról a második legfontosabb díjat, az Ezüstmedvét vitte haza.

A legjobb rendezésért járó ötezer eurós díjat a Téli fivérek (Vinterbrødre) dán dráma rendezője, Hlynur Palmason vehette át.

Míg a zsűri különdíján idén két film, az iráni The Home és a német-orosz Scythe Hitting Stone osztozott. Legjobb főszereplőnek is egyszerre három színészt ítélt a zsűri, a Carlos Marques Marcet rendezte Anchor And Hope (Horog és remény) szereplői, Natalia Tena, Oona Chaplin és David Verdaguer vehette át.

A közönség tetszését a Vétkes (The Guilty) című film nyerte el, Gustav Moller thrillere novembertől a romániai mozikban is megtekinthető lesz.

A Ne érints meg (Nu mă atinge-mă) stábja Fotó: Facebook/TIFF

A Berlinálé fődíjasa, a Ne érj hozzám (Nu mă atinge-mă) román film a várakozásokkal ellentétben csupán dicséretet kapott a Román Filmnapok szekció keretében, annak ellenére, hogy Mihai Chirilov művészeti igazgató azt szeretné, ha minden évben olyan erős román filmek lennének versenyben, mint Adina Pintilie alkotása.

Maga a rendező úgy nyilatkozott, nehéz egy ilyen jellegű filmet elhelyezni a piacon, egyelőre nem tudni, hogy az Aranymedvét elnyerő alkotást láthatja-e a mozikban a hazai közönség.

A mintegy 800 néző és köztük számos külföldi és hazai sztár részvételével zajló zárógálán életműdíjat vett át Fanny Ardant francia színművész-rendező, Széles Anna erdélyi származású magyar színművész, míg Dan Nuțu kiválósági díjat kapott.

Széles Anna az életműdíjjal Fotó: Facebook/TIFF