Franz Josef Strauss-díjjal tüntették ki Münchenben Klaus Johannis államfőt

Hírösszefoglaló 2018. június 02., 21:46

Franz Josef Strauss díjjal tüntette ki a németországi Hanns Seidel alapítvány Klaus Johannis román államfőt. Az ünnepélyre szombaton került sor a müncheni királyi palotában.

Fotó: Presidency.ro

Az eseményre felesége, Carmen Johannis is elkísérte az államfőt. A ceremónián Barbara Stamm, a bajor parlament elnöke mondott laudációt, a Hanns Seidel alapítvány elnöke, Ursula Männle jelenlétében. Több EP-képviselő, magas rangú politikus és a társadalmi élet elismert tagjai voltak jelen, számolt be az Agerpres.

A Franz Josef Strauss díjat 1996 óta osztják ki, a Keresztényszociális Unió (CSU) karizmatikus vezetőjének nevét viseli, akinek idején pártja a CDU bajor politikai partnere lett. Strauss 1988-ban bekövetkezett haláláig, 27 éven keresztül vezette a pártot.

A díjat a rendkívüli politikai, gazdasági, társadalmi, művészeti és kulturális megvalósításokért, a demokratikus értékek terjesztéséért ítélik oda.

Többek között Helmut Kohl német kancellár, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, George Bush, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke és Jean-Claude Juncker EB-elnök is megkapta.

A díjjal Klaus Johannisnak a korrupcióellenes harc, a jogállamiság megerősítése és a demokratikus folyamatok javítása érdekében kifejtett munkáját jutalmazták. A díjjal 10.000 eurós pénzjutalom is jár, amelyet a román államfő az Egy gyermek, egy remény alapítványnak ajánlott fel, mely többek közt autista és Down-szindrómás gyerekeket támogat.