Életre szóló élmény zenével: gyermeknapi turnén Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa Erdélyben

Krónika 2018. június 01., 16:28

Erdély több településén lép fel június 1-3 között Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. A 2016-ban alakult kórus két év munkájának gyümölcsét szeretné a közönség szeretetével kamatoztatni, minél szélesebb körben ismertetve a magyar és nemzetközi gyermekzenét.

 A turné első megállóját június 1-jén a Mikházán rendezett Csűrszínház gyermeknapi rendezvényeinek megnyitója jelentette, amelyet a Maros Művészegyüttes János Vitéz előadása követett. Az udvaron táncházra is sor került, ahol több száz gyermek együtt ünnepelhetett népi kultúránk környezetében. A gyermeknapi éneklések Szovátán záródnak a csütörtökön 19 órakor kezdődő szabadtéri koncerttel.

A szervezők tájékoztatása szerint a gyermekkórus repertoárja főként Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből épül fel, de közkedvelt Kaláka-gyermekdalok, valamint musical részletek is elhangzanak, amelyekhez a közönség is csatlakozhat.

Június 2-án, szombaton a parajdi sóbányában lép fel Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, vasárnap pedig a marosvásárhelyi Lidia Gyermekotthonba látogatnak el. Útközben Szelykefürdőn a székelykapuk sorában is felcsendül az énekhang, valamint kórházak gyermekosztályára is terveznek látogatást. Kálló Krisztián, a kórus karmestere szerint „konfortzónájukból”, azaz a nagyvárosi életből kimozdítva a gyermekeket, lehetőség adódik a barátkozásra, más gyerekekkel való találkozásra, egymástól való értéktanulásra és nem utolsó sorban az együttlét örömére. A turnéra való felkészülés intenzív próbafolyamattal járt, amelyet a gyerekek rendkívüli komolysággal és felelősségtudattal vittek véghez, lehetővé téve a repertoár nemzetközi énekekkel való bővítését. Ezek közül néhány most kerül bemutatásra először.

„A kórustagok és szülők, valamint a turné során partnereink is rendkívül el voltak ragadtatva, hogy épp gyermeknap alkalmával indul első turnéjára kórusunk, örömet szerezve a zenén, éneken keresztül más gyerekeknek. Célunk nem a kultúrházas környezetben történő éneklés, hanem szokatlan helyszíneken a zene által életre szóló élménygyűjtés lehetőségének megteremtése. Ezért esett a választás a csűrre, a bányára, a domboldalra, árvaházra” – nyilatkozta Takács Aranka szervező és kórusvezető. Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa június 7-én zárja évadát a kincses városi Farkas utcai református templomban. Az egyórás előadásban a kórus két éves műkődésének legjobb dalai szólalnak meg. A koncertre 19 órai kezdettel kerül sor, a belépés ingyenes.

Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa 2016 februárjában alakult. Kezdeményezője Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, aki annak szükségességét fogalmazta meg, hogy minőségi gyermekkórusa legyen a kincses városnak és Erdélynek, amely a Magyar Opera körül folytatja ugyan tevékenységét, de nemcsak az intézményt szolgálja és a helyi közönségnek szerez örömet, hanem kiszállásaival Erdély-szerte eljuttatja a magyar és nemzetközi gyermekkórus-irodalom legszebbjeit. A kórus megalapítója és vezetője Takács Aranka, karvezető Kovács Dalma és Kálló Krisztián. Jelenleg 50, 7 és 13 év közötti kolozsvári és környékbeli gyermekből áll.