Kistermelőkkel találkozott az erdélyi látogatáson lévő Károly herceg

Krónika 2018. június 01., 15:14

Biotermékeket osztályozott Szászfehéregyházán Károly walesi herceg, aki mintegy harminc kistermelővel találkozott. Az összejövetel egy, a természetes alapanyagokból dolgozó gazdák felmérésének a lezárása.

Fotó: MTI

Bukaresti hivatalos látogatása után szászfehéregyházi alapítványának székhelyére érkezett csütörtök délután a romániai látogatáson tartózkodó Károly walesi herceg. A brit trónörökös a Brassó megyei településen helyi kistermelőkkel találkozott, akiket alapítványa révén abban támogat, hogy hagyományos termékeket állítsanak elő. Egy, a Nagy-Britannia romániai nagykövetsége által kiadott közlemény szerint

a brit trónörökös mintegy harminc helyi gazdával találkozott, de Ivan Patzaichin román kenubajnokkal is volt egy összejövetele,

aki a MILA 23 nevű alapítványa révén a Duna-deltában fejt ki a hagyományos biotermelést támogató tevékenységet, írta a Mediafax. A hírügynökség szerint a helyi gazdákkal való találkozó egy felmérés lezárása is, melynek során megállapítják, kik azok, akiknek termékei természetesnek minősülnek. Mint írják,

ennek keretében mintegy kétszáz, az ország különböző régióiban lakó gazda termékeit vizsgálták meg, a tejtermékektől és sajtféléktől a mézig és a hidegen sajtolt olajakig.

A közlemény szerint a felmérés célja, hogy pár terméket jövőre bevezessenek a helyi piacra, amikor Nagyszeben tölti be az Európai Gasztronómiai Régió címet.

A brit trónörökös visszajáró vendégnek számít Romániában. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. A háromszéki Zalánpatakon, illetve az említett Szászfehéregyházán (Viscri) saját birtoka is van.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.