Fertőzött vaddisznót találtak a magyar határ közelében

MTI 2018. május 31., 15:13

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) egy, az ukrán-magyar-román hármashatár közelében elpusztult vaddisznó tetemében - közölte az Agerpres hírügynökség csütörtökön.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A 12-14 hónaposra becsült elhullott állatot a magyar határtól hat, az ukrán határtól tíz kilométernyire lévő Kissár (Noroieni) községhez tartozó erdőben találták.

Az ANSVSA szerint a vaddisznó vélhetően az ukrajnai vagy magyarországi erdőkben élő fertőzött állománytól kapta el a fertőzést. A román szakhatóság értesítette az állategészségügyi világszervezetet, és megkezdte a szükséges intézkedések végrehajtását a fertőzés terjedésének megelőzésére.

Romániában először tavaly augusztusban, majd idén januárban adtak hírt arról, hogy ASP-vírussal fertőzött sertéseket találtak háztáji gazdaságokban, az Ukrajnával és Magyarországgal is határos Szatmár megyében. A román kormány tavaly kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, megelőzendő, hogy újabb állatokat fertőzőn meg az országban az afrikai sertéspestis.

Az Agerpres hírügynökség szerint az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat május 25-én ideiglenes korlátozást vezetett be a Romániából származó élő sertések és sertéshúsból készült hústermékek bevitelére, arra hivatkozva, hogy az országban újabb ASP fertőző góc jelent meg.