Strasbourgi bíróság: CIA-börtön működött Romániában, ezért kártérítést kell fizetnie

Krónika 2018. május 31., 12:09

Elítélte a strasbourgi emberjogi bíróság Romániát, amiért CIA-börtön működtetését engedélyezte területén. Az ítélet szerint a bukaresti hatóságoknak százezer euró kártérítést kell fizetniük egy arab fogvatartottnak.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága két, a guantánamói fogolytáborban az amerikai titkosszolgálat által bebörtönzött – palesztin és szaúdi – férfi keresete alapján hozott ítéletet csütörtökön. A két fogvatartott amiatt perelte be Litvániát és Romániát, hogy állításuk szerint 2004 és 2006 között a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által ezekben az országokban létesített titkos börtönökben raboskodtak.

A strasbourgi bíróság alapfokú ítélete szerint a román hatóságoknak százezer eurós kártérítést kötelesek fizetni Abd al-Rahim Husszein Muhammad Al Nasiri javára.

Az ítélet értelmében Romániában 2003 szeptembere és 2005 novembere között működött titkos büntetésvégrehajtási intézet. A bíróság szerint Litvánia és Románia több ponton megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy lehetővé tette a CIA számára, hogy a 2000-es években a területükre szállítsák, ott fogva tartsák és megkínozzák a terrorizmussal gyanúsított panaszosokat, akiket jelenleg is a guantánamói fogolytáborban őriznek. A bírói fórum kimondta: a két ország részben felelős a területükön elkövetett jogsértésekért.

A törvényszék megállapította, hogy az illetékes román hatóságoknak tudniuk kellett, hogy Abd al-Rahim al-Nasirinak a kínzás és az esetleges későbbi halálbüntetés kockázatával kell szembenéznie, mégis segítették a CIA-t, és később lehetővé tették a gyanúsított átszállítását más titkos börtönökbe. A vádak szerint az al-Kaida terrorszervezet tagjaként a férfi volt az egyik irányítója a francia MV Limburg tankerhajó, valamint a Cole amerikai hadihajó elleni, 17 halálos áldozatot követelő támadásnak. Az ítélet az MTI szerint még nem jogerős, három hónapig mindkét fel fellebbezhet.

Keresetében al-Nasiri azt állította, hogy az Egyesült Államok több millió dollárt fizetett Romániának azért, hogy befogadja a CIA titkos börtönét, amelyben terrorizmussal gyanúsított foglyokat kínoztak. A vádak értelmében az amerikai hírszerzés a bukaresti hatóságok jóváhagyásával 2003 és 2005 között működtetett titkos börtönt Románia területén. Amrit Singh, al-Nashiri védőügyvédje szerint védencét 2004-ben egy Bukarestben kialakított CIA-börtönben folyamatosan kínozták: megakadályozták, hogy aludjon, erős hang- és fényhatásoknak vetették alá, és verték. Az ügyvéd állítása szerint a CIA 18 millió dollárt fizetett Romániának a börtön befogadásáért. Egy 2014-es amerikai szenátusi jelentés szerint a CIA emberei mindkét férfit kényszervallatási módszereknek vetették alá, egyebek mellett szűk helyre zárták őket és vizes fullasztással (waterboarding) kínozták őket.

A román hatóságok sohasem ismerték el, hogy titkos börtön működött volna az ország területén. Ioan Talpeș, a román Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) egykori vezetője azonban évekkel ezelőtt megerősítette, hogy Románia a szeptember 11-ei terrortámadások után „tranzitközpontokat” bocsátott a CIA rendelkezésére, és nem nagyon akarták tudni, mire használják azokat az amerikaiak. A Ion Iliescu volt államfő nemzetbiztonsági tanácsadójaként is tevékenykedő Talpeș szerint az amerikaiakkal nem kötöttek írásos egyezményt. „Az USA természetesen nem kifejezetten CIA-börtönök számára kért épületeket, csak tranzitközpontokat igényeltek a térségben zajló terrorelhárítási tevékenységük számára” – nyilatkozta 2014-ben a SIE volt parancsnoka.