Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművésznek nyílt kiállítása Budapesten

MTI 2018. május 31., 11:32

Berze Imre erdélyi szobrászművész alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílt Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Fotó: MTI

A június 26-ig látható kiállításon bemutatják többek között a szobrász 2011-ben készült Etűd, 2012-es Halandó, és 2014-es 94 forma című alkotásait - olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Berze Imre szobrászművész elmondta, hogy munkáiban törekszik az építészeti rendre és racionalitásra, a szobrászati empátiára és spontaneitásra.

Foglalkoztatja a realitás elvonatkoztatása és absztrahálása, valamint a konceptuális gondolatok figuratív megfogalmazása. Sommás plasztikai nyelvezetre törekszik, anyaghasználatát leginkább a fa, kő és bronz használata jellemzi, de nem zárja ki a jó minőségű és esztétikus modern anyagokat sem. Kutatja a geometrikus és organikus formarendszerek harmonikus ötvözését, és többek között a hagyományos népi építészet ácstechnikai megoldásaiból inspirálódik.

Berze Imre 1985. március 26-án született Székelyudvarhelyen. 2003-ban végzett a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Líceum szobrász szakán. A Kolozsvári Képző- és Iparművészeti Egyetem monumentális kerámia szakán 2007-ben diplomázott.

Jelenleg munkatársa a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnak, valamint tanárként dolgozik a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Líceumban.

A székelyudvarhelyi Pulzus és a nyárádszeredai Zereda művésztelepek vezetője, a grUnd alkotócsoport alapító tagja. 2008 óta a Barabás Miklós Céh tagja. Rendszeresen vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon, állandó meghívott művésze különféle alkotótáboroknak.