Minden este más és más a grund: elsöprő sikert aratott Kolozsváron a Vígszínház Pál utcai fiúk című zenés előadása

2018. május 30., 16:37

A színház kapuját döngetve énekelte a Pál utcai fiúk című előadás Mi vagyunk a Grund kezdetű főcímdalát a budapesti produkció kolozsvári rajongótábora. A fellépő színészek is örömmel nyugtázták, hogy a Vígszínház előadása óriási sikernek örvendett kedden a kincses városban.

Fotó: Biró István

Elsöprő sikert aratott a kolozsvári magyar színházban kedden a budapesti Vígszínház Pál utcai fiúk című előadása: a 163. alkalommal előadott produkciót több ízben is vastapssal jutalmazta a közönség. A Molnár Ferenc klasszikusából készült, Marton László által színpadra állított, Dés László és Geszti Péter zenéjével kísért előadást már hetekkel ezelőtt élénk érdeklődés övezte a kincses városban:

a nagyterem 800 helyére két nap alatt minden jegy elkelt.

A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Pál utcai fiúkat első ízben játszották a Vígszínház falain kívül, a kincses városban a zenét szerző Dés László és Geszti Péter is tiszteletét tette. A produkciót, amelyet másfél éve játszanak a budapesti teátrumban a művészek és színis hallgatók, kétszer adták elő Kolozsváron: délután 4-től és 8-tól.

A későbbi előadásra érkező lelkes, tizenévesekből álló rajongótábor a színház kapuját döngetve énekelte a Mi vagyunk a Grund kezdetű főcímdalt, így

a színészek is kimentek együtt énekelni a tömeggel. Szelfikészítési „hadjárat” is indult: mindenki a Nemecsek Ernőt játszó Vecsei H. Miklóssal, vagy Bokát alakító Wunderlich Józseffel akart közös képet készíteni.

Vecsei H. Miklós: mindig öröm Erdélyben lenni

„Erdélyiek a nagyszüleim, és nagyon sokat vagyok Erdélyben, Gyimesfelsőlokon, mindig nagyon nagy öröm és megható számomra, ha Erdélyben járok. Vártam, hogy milyen ereje lesz Kolozsváron az előadásnak, vagy lesz-e egyáltalán, és én úgy éreztem, hogy volt” – mondta megkeresésünkre Vecsei H. Miklós.

Vecsei H. Miklós: vártam, hogy milyen ereje lesz Kolozsváron az előadásnak, vagy lesz-e egyáltalán, és én úgy éreztem, hogy volt Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A Nemecseket alakító színészt arról faggattuk, miből merítkezik, hogy estéről estére ugyanolyan lendülettel tudjon játszani.

Minden este éppen az aktuális érzelmeidből építkezel: minden este más a grund, mást jelent. Ha Rómeó vagy, minden este más a Júlia. Az aznapi szerelmedből, az aznapi fájdalmaidból, rajongásodból teremted meg a karaktert.

Ha egymás után három-négy napot játszunk, az nehéz, nehéz újra feltölteni a lelkedet, de erre van a nyár, hogy kipihend” – mondta a színész, aki nagy népszerűségnek örvend a tizenévesek körében.

Fotó: Biró István

Kurucz Ádámot, a Weiszt alakító színészt is a munkafolyamatról kérdeztük. Kurucz Ádám elmondta, két évvel ezelőtt a Vígszínház elhatározta, hogy színpadra állítják a zenés előadást, melyhez a főbb szereplőket a Színművészeti Egyetemről válogatták, hiszen a Molnár Ferenc regényhőseihez hasonló korúakat kerestek leginkább Marton László, illetve Máté Gábor osztályából. Harmadéveseket, illetve a fiatal színészeket válogattak be a Vígszínház társulatából, ezen kívül táncosok is fellépnek, főképp a vörösingesek szerepében.

Egy előadást másfél év alatt 160-szor lejátszani nehéz, valami mindig meg kell újuljon benne. Most először játszottuk a Pál utcai fiúkat máshol, nem a Vígszínházban, és ez nagyon jót tesz a produkciónak: végre más a közönség és a színpad is.

Persze, ennek megvannak a veszélyei is, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk a fogadtatást illetően, de vártuk és reméltük, hogy szeretettel várnak minket, ami aztán be is igazolódott” – mondta Kurucz Ádám. Az előadást követően percekig, állva tapsolt a közönség, majd Dés László és Geszti Péter is megjelent a színpadon, a zeneszerzőket is óvációval fogadta a nagyérdemű.

Dés László (balról a második) és Geszti Péter (balról a negyedik) is meghajolt a kincses város közönsége előtt Fotó: Biró István

Az időseket is elbűvölték a Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk iránt nem kizárólag az ifjú generáció tagjai érdeklődtek, az idősebbeket is magával ragadta a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotásának színpadi változata. A végén egy idős néző könnyes szemmel mondta, hogy most már kisírta magát, hazamehet.

Volt, aki úgy összegzett, megható élmény volt a több száz kisírt szem, a halk szipogás, de ugyanakkor a nézők mosolya.

Az élelmesebb, bátrabb rajongók előadás után lerohanták a színészeket autogramokért.

Fotó: Biró István

„Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés–Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösinges Pásztorok elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és Nemecsekre, aki feláldozta magát a grundért és a társaiért. Költészettel és emlékekkel teli hívószavak ezek, amelyeket minden generáció újra és újra felfedez magának" – olvasható az előadás ismertetőjében.

Fotó: Biró István

A leglelkesebb rajongók szerda délután még találkozhatnak Vecsei H. Miklóssal, hiszen a tervek szerint fél hattól mutatja be önálló József Attila-estjét, a Mondjad, Atikám!-at. Szintén szerdán 20 órától Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című csodálatos történetét tekintheti meg a közönség Eszenyi Enikő rendezésében. Az előadásban A Pál utcai fiúk szereposztásának néhány tagja is fellép.

Lőrincz Anna