„Félig” eldőlt, hogy opcionális lesz a második nyugdíjpillér

Krónika 2018. május 30., 16:56

Újfent elmarasztalta szerdán Klaus Johannis a román kormányt a kötelező magánnyugdíj sorsára vonatkozó elképzelései miatt.

Fotó: Pixabay.com

Az államfő arra reagált, hogy Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter kedden este a România Tv hírtelevízióban bejelentette: már „kőbe van vésve", hogy a kormány nem államosítja ugyan a nyugdíjalapokat, viszont opcionálissá teszi a második pillérhez való hozzájárulást. A tárcavezető arra nem tért ki, hogy mikortól vezetik be az intézkedést.

Vasilescu elmondta, a következő hónapokban ismertetik az adófizetőkkel a 2-es számú kötelező nyugdíjpillérhez történő hozzájárulás előnyeit és hátrányait. „Azt szeretnénk, hogy a lakosság ezeknek az információknak a birtokában döntsenek arról, a továbbiakban kívánnak-e fizetni a nyugdíjalapoknak" – jelentette ki a munkaügyi miniszter. Aki egyúttal

cáfolta azokat a véleményeket, amelyek szerint a második pillér befizetőinek nagyobb nyugdíjuk lesz, mint azoknak, akik csak az elsőhöz, az állami nyugdíjalaphoz járulnak hozzá.

Viorica Dăncilă miniszterelnök tegnap megerősítette, hogy nem számolják fel a nyugdíjrendszer második pillérét. A kormányfő újságíróknak elmondta, még nem ismertették vele hivatalosan a munkaügyi miniszter terveit a második pillérhez való hozzájárulás opcionálissá tételéről. „Nem láttam ezt a változtatást, tehát nem tudok részletekről beszámolni. Amit bizonyosan állíthatok, hogy nem szűnik meg a második pillér, hogy ne keltsünk aggodalmat. Még nem láttam ezt a tervezetet, de amint elolvastam, elmondom a véleményemet" – idézte Viorica Dăncilát az Agerpres.

Közben Klaus Johannis „rossz hírnek" nevezte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) át akarja alakítani a nyugdíjrendszer második pillérét.

Az államfőt a bukaresti nemzetközi könyvvásáron, a Bookfesten kérdezte a sajtó a témáról. Johannis közölte, ez az intézkedés nem szerepel az alakulat kormányprogramjában, a tervezett intézkedés pedig aggodalmat kelthet a fiatalabb munkavállalókban, akik hozzájárulnak a második pillérhez.

„Az emberek nagy reményeket fűznek a magánnyugdíjalaphoz, mert ez alternatívát jelent számukra az állami nyugdíjra. Rossz hír, hogy a PSD elismerte, változtatni akar a kettes pilléren" – fogalmazott az elnök, hozzátéve: ez már „a vég kezdete". Johannis szerint miközben a kormány újabb és újabb módszereket talál majd arra, hogy meggyőzze az embereket, mondjanak le a második pillérről, megmaradjva csak az állami nyugdíjalapnál, az állampolgároknak tudniuk kellett volna a választások előtt, hogy a PSD ezt tervezi.