Kövesi leváltása: alkotmányos konfliktus áll fenn az államfő és a kormány között

Krónika 2018. május 30., 14:25

A romániai hatalmi ágak közötti alkotmányos konfliktust állapított meg a bukaresti taláros testület azzal kapcsolatban, hogy Klaus Johannis államfő elutasította a kormánynak a DNA főügyésze leváltását célzó javaslatát.

Fotó: Alex Micsik/Agerpres

Az alkotmánybíróság szerdán foglalt állást az elmúlt hónapokban nagy belpolitikai vihart kiváltó ügyben, amelynek kapcsán Tudorel Toader igazságügy-miniszter fordult a taláros testülethez. A talários testület megállapította: alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között az államfő azáltal, hogy elutasította a Laura Codruţa Kövesinek, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének menesztésére irányuló javaslatot. 

A konfliktus onnan eredt, hogy Klaus Johannis államfő áprilisban megtagadta Laura Codruța Kövesinek a leváltását, akinek az elmozdítását a balliberális kormánykoalíció kezdeményezte februárban. Az elnök azzal indokolta elutasítását, hogy Tudorel Toader érvei nem voltak meggyőzőek, másfelől nem tekinthet el a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) negatív véleményezésétől sem.

Az igazságügyi tárca vezetője szerint a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a DNA-t, elmozdítására pedig a jogállamiság helyreállítása miatt lenne szükség.

Az igazságügy-miniszter az elnök elutasító álláspontját követően döntött úgy, hogy az alkotmánybíróságnál tesz panaszt. Toader szerint az államfő nem rendelkezik megfelelő felkészültséggel és nem is hatásköre, hogy felülbírálja a DNA-főügyész leváltására tett javaslatot, az elutasítás pedig alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a kormány és az elnöki hivatal között. Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és válthatja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján.