Kerékpársávokat és gyalogos hidakat is építenek az újragondolt kolozsvári Szamos-parton

Hírösszefoglaló 2018. május 30., 10:54

Szabadidős övezetet alakítanak ki a Kolozsvárt átszelő Szamos folyó tíz kilométeres szakaszán, a parton gyalogosok és kerékpárosok számára építenek sávokat. A spanyol tervező a város és a természet találkozási pontjává tenné a folyót.

A Szamos-part jelenleg Fotó: Radiocluj.ro

Az önkormányzat által kiírt pályázat nyertese, José Mayoral Moratilla spanyol tervező szerint a folyó ugyan kettészakítja a várost, azonban nem akadályként, hanem találkozási pontként kellene rá tekinteni.

„Tudatában vagyunk annak, hogy milyen hatása van egy ilyen projektnek a városra. Ezáltal

kiszabadítjuk a Szamost az elszigeteltségből, megnyílik a város különböző részei számára, találkozási pont lesz a víz, a természet és az emberek számára.

A partszakaszon új zöldterületek fognak megjelenni, amelyeket sétányok és kerékpársávok fognak összekötni. A várost kettészelő akadályból a Szamos egy találkozási ponttá válhat” - idézte az Agerpres hírügynökség José Mayoral Moratilla tervezőt.

A tervező elmondta, a Szamos mintegy 10 kilométeres partszakaszán sétányokat, kerékpársávokat, teraszos részeket és a folyóhoz vezető lejárókat alakítanak ki.

És a spanyol cég látványterve szerint Fotó: Kolozsvár polgármesteri hivatala

A tervek szerint négy új gyalog- és kerékpáros hidat is építenek a folyón,

de a sportcsarnok előtti teret is átalakítják, és itt évszaktól függően korcsolyapályát alakítsanak ki, vagy kulturális tevékenységeket tarthassanak. A pályázat elkészítésekor a spanyol tervező különös figyelmet fordított az akadálymentesítésre is.

Kolozsvár polgármesteri hivatala tavaly hirdette meg A Szamos újragondolása - Rethink Someş című ötletbörzét, hogy megoldást találjanak a Szamos partjának rehabilitálására. A tervezési szakasz 2019 elején fejeződhet be, majd közbeszerzési eljárást hirdetnek a munkálatok kivitelezésére.