Folytatja az autonómiaküzdelmet az MPP, az RMDSZ szerint nem sikerült áttörni az előítéletek falát

MTI 2018. május 30., 10:13

A Magyar Polgári Párt (MPP) a jövőben is folytatni fogja a helyzetteremtő politikai küzdelmét az autonómia elérése érdekében, a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezet szenátusi elutasítása nem jelenti az autonómiaküzdelem végét - mutatott rá közleményében az MPP.

Fotó: Haáz Vince

A kommüniké szerint a keddi szavazás - amelynek során a statútumot csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 9 szenátora támogatta, miközben a jelen lévő mind a 96 román szenátor a tervezet elutasítására voksolt - csupán megerősíti, hogy Romániában a közgondolkodás még nem képes befogadni az európai szellemiséget.

A román társadalom még nem érett meg arra, hogy a nemzetek Európájának nemcsak földrajzilag legyen tagja, hanem azt az elvközösséget is magáénak tudja, amit Európa és az európaiság jelent.

Sajnálatosnak tartjuk a kettős mérce alkalmazását, hiszen mi ugyanannak a nemzetközösségnek vagyunk tagjai, ahol Baszkföldön, Dél-Tirolban vagy az Aland-szigeteken természetes és elfogadott a területi autonómia" - olvasható a közleményben.

Az MPP úgy értékeli, hogy ami jár Európa más országaiban, annak járnia kell Székelyföld esetében is, és az autonómia ügyének törvényes keretek közötti képviselete nem értékelhető Románia ellen irányuló cselekedetnek. A párt a keddi szavazást olyan állomásnak tekinti, amikor "egy újabb téglát bontottak ki az elutasítás falából".

Kedden - a bukaresti képviselőház után - a kétkamarás parlament szenátusa is elutasította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiatervezetet,

amelyet az RMDSZ jelöltlistáján parlamenti mandátumhoz jutott Kulcsár-Terza József képviselő, az MPP háromszéki elnöke egyéni törvénykezdeményezésként terjesztett a bukaresti parlament elé.

{K1}

A háromszéki képviselő korábban többször is jelezte: már azt is eredménynek tekinti, hogy civilizált párbeszéd alakult ki a román parlamentben az autonómiáról, és nem voltak szélsőséges kirohanások. Hasonlóan nyilatkozott korábban Izsák Balázs, az SZNT elnöke is, aki szerint a mostani vita kiindulópontja lehet az autonómiáról szóló intézményes párbeszédnek.

Az RMDSZ elnöke szerint viszont az erdélyi magyarságnak 28 év alatt sem sikerült áttörnie az autonómiával kapcsolatos román előítéletek falát.

Kelemen Hunor az Erdélyi Magyar Televíziónak adott korábbi interjújában úgy vélekedett: a mostani próbálkozás annyi újdonságot hozott, hogy a román politikusok egy része megpróbálta visszafogottan kezelni a kezdeményezést, de változatlanul nem akarnak őszinte párbeszédet folytatni erről a kérdésről.

{K2}