A PSD is „ritkítani” kezdte az ellenzéket – Ponta szerint Dragnea Kis-Magyarországot csinál Romániából

Balogh Levente 2018. május 29., 17:23

Visszavág a Szociáldemokrata Párt, amelynek több képviselője is átlépett Victor Ponta exkormányfő új pártjába, így veszélybe került a parlamenti többsége: több ellenzéki honatya is átáll hozzájuk.

Hullámokat verő visszatérés. Victor Ponta (a pulpitusnál) hétfő délután ismertette a Pro Románia programját Fotó: Facebook/Victor Ponta

Számháborúba és újabb átállási hullámba torkollt, hogy azáltal, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) öt képviselője is átlépett Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök Pro Románia nevű pártjába, kisebbségbe került a PSD–ALDE koalíció az alsóházban.

Kedden viszont a Népi Mozgalom Párt (PMP) egy képviselője és egy szenátora lépett átt a PSD-be. Az újabb, a PSD javára történt átlépések nyomán a kormányoldal visszaszerezte a többséget.

Gabriela Firea, a PSD alelnöke, Bukarest főpolgármestere hétfőn este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva azt állította: az utóbbi napokban hét ellenzéki honatya döntött úgy, hogy átlép a PSD-be, és nem kizárt, hogy ez a szám még nagyobb lesz.

Firea szerint normális dolog, hogy pártja nem nézi ölbe tett kézzel, amint politikusai otthagyják, ennek nyomán bejelentette: csak ő hét olyan honatyáról tud, aki Liviu Dragnea pártelnök irodájában aláírta a pártba való belépésről szóló nyilatkozatot, a pontos számot azonban majd maga Dragnea közli a napokban. A politikus szerint azon képviselők, akik otthagyták a PSD, elárulták a választóikat.

A PSD-be átlépő politikusok egyike Valeriu Steriu képviselő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) volt társelnöke, aki korábban a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) politikusa volt, amíg az be nem olvadt a PMP-be. Meg nem erősített hírek szerint rajta kívül még két PMP-s honatya, Cristian Sefer és Adrian Mocanu lép át a PSD-be, egy harmadik, Iona Tabugan pedig már korábban bejelentette, hogy függetlenként tevékenykedik tovább, de várhatóan ő is a PSD-hez csatlakozik majd.

Steriu kedden közölte: a „szabadságot” választva lépett át a kormánypártba.

A PMP két szenátora is bejelentette átlépését a PSD-be: Iustin Talpos és Ion Ganea is pártot vált – ezzel nehéz helyzetben hagyva a PMP-t, amelynek ezáltal megszűnik a parlamenti frakciója, annak működéséhez ugyanis legalább hét szenátor szükséges, a pártnak pedig csupán hat honatyája maradt a felsőházban. Traian Băsescu, a PMP elnöke bossszúsan jegyezte meg: az átállásokkal pártja Liviu Dragneát erősítette.

Egyébként Victor Ponta hétfő délután ismertette a Pro Románia programját, a rendezvényen pedig azt is bejelentette: a hét folyamán kérelmezi, hogy az új alakulat saját parlamenti frakciót alakíthasson. A párt 2018-2024-es politikai programját ismertető eseményen Ponta arról is beszámolt, hogy októberben vagy novemberben kongresszust tartanak, amelyen kiderül, kiket jelöl a párt a 2019-ben esedékes európai parlamenti választásokra.

Olyan emberek közül akarunk jelölteket válogatni az EP-választásokra, akik jól beszélnek románul és angolul, és hatással lehetnek arra a területre, amelyet képviselnek”

– fogalmazott.

A szintén jövőre sorra kerülő elnökválasztás kapcsán azt mondta, alakulata „örömmel támogatná” Ecaterina Andronescu szociáldemokrata párti szenátor, volt oktatási miniszter jelölését. A volt oktatási miniszter amúgy szintén részt vett az új párt hétfő délutáni rendezvényén, Ponta azt mondta, személyesen hívta meg.

Ponta szerint alakulata a PSD-vel hozná létre a legtermészetesebb szövetséget, „de Dragnea és csapata nélkül”.

A képviselőháznak összesen 329 tagja van, egyes esetekben pedig – sarkalatos törvények megszavazásához vagy a házszabály módosításához – az összes képviselő fele plusz egy szavazatra van szükség. Ez jelen állás szerint 165 voksot jelent – a PSD-ALDE viszont az átlépések nyomán hétfőn csupán 164 képviselővel rendelkezett.

Mint arról beszámoltunk, több parlamenti képviselő igazolt át – főleg a PSD-ből – a Victor Ponta által tavaly alapított Pro Románia pártba azóta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által megvádolt volt miniszterelnököt két hete első fokon felmentette a legfelsőbb bíróság.

Ponta: Dragnea Kis-Magyarországot csinál Romániából

Victor Ponta egyébként kedden a magyarkérdést is belekeverte a Liviu Dragnea PSD-elnök és a közötte feszülő ellentétbe. Ponta, akit Mircea Govor, a Szatmár megyei önkormányzat volt elnökének perére idéztek be tanúként, kedden Szatmárnémetiben arról beszélt:

amennyiben a PSD az ALDE-val közös jelöltet indított volna Szatmárnémetiben, ma román polgármestere lenne a városnak. Hozzátette: az RMDSZ az elmúlt 28 évben példátlan helyzetet él meg, mivel Liviu Dragnea nagyobb barát Orbán Viktor magyar kormányfővel, és többet beszél vele, mint maguk az RMDSZ-esek.

Ezzel minden bizonnyal arra utal, hogy Dragnea többször is egyeztetett a magyar kormányfővel a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról. „Orbán úr Nagy-Magyarországot akar, Dragnea pedig Kis-Magyarországgá akarja tenni Romániát. Ezt minden politikai lehetőségemmel meg akarom akadályozni” – mondta Ponta.