Emberezrek története, hazugság nélkül: Mészáros Márta rendező életéről és filmről mesélt a TIFF-en

Pap Melinda 2018. május 29., 17:20

„Ma már nehéz olyan filmet csinálni, ami őszinte és emberi, mert a világ el van árasztva képekkel, hazugsággal” – jelentette ki Kolozsváron Mészáros Márta rendező, miután életműdíjat vett át Tudor Giurgiu fesztiváligazgatótól.

Mészáros Mártát életműdíjjal jutalmazta a TIFF Fotó: TIFF

A félidejéhez érkezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) egyik legnagyobb érdeklődésre számot tevő alkotásának bizonyult Mészáros Márta legújabb, Aurora Borealis – Északi fény című filmje, a vetítés előtt ugyanis elárasztotta a közönség a kolozsvári Florin Piersic mozi előtti teret. A TIFF egyik legfontosabb estéjének nevezte a hétfőit Tudor Giurgiu fesztiváligazgató is, amikor felinvitálta a színpadra a 86 éves rendezőt.

„A magyar film egyik legendája velünk van” – mutatta be a közel ezer férőhelyes mozit zsúfolásig megtöltő közönségnek vendégét,

elmondva, még egyetemistaként ismerkedett meg a magyar film nagyjainak, így Mészáros Mártának a munkáival is. Akiről tudni kell, hogy fiatal dokumentumfilmesként Bukarestben, az Alexandru Sahia Filmstúdióban is dolgozott, tette hozzá Giurgiu.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató köszönti vendégét Fotó: Facebook/TIFF

„Nem a film, hanem a szerelem hozott Bukarestbe” – kezdte bemutatkozóját Mészáros Márta, aki Moszkvában ismerkedett meg egy „román-magyar fiúval”, őt követte a román fővárosba. Az ünnepélyes díjátadón a Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendező elmondta, mivel a fia is Bukarestben született,

úgy érzi, mintha hazatérne Romániába, és arra kérte közönségét, fogadják úgy filmjét, „mintha maguk közül való lennék”.

A több idősíkon futó – a II. világháború utáni és a jelenkori Európában játszódó –, nőközpontú családtörténet Pogány Mária (Törőcsik Mari) és lánya, Olga (Tóth Ildikó) életét, kapcsolatát és titkait mutatja be. Illetve annak a több ezer nőnek a történetét, akit a szovjet katonák megerőszakoltak a megszállás idején és ennek nyomán gyerekük is született.

Az olykor nyers és drámai filmet a múltat titkolni akaró, de lánya unszolására végül mégis feltáró Máriát játszó Törőcsik Mari játéka teszi feledhetetlenné, akinek a szomorú és humormentes történet ellenére többször sikerül megnevettetnie közönségét.

Kígyózó sor a kolozsvári Florin Piersic mozi előtt Fotó: Facebook/TIFF

Nem egy embernek, hanem emberezreknek a története áll a film mögött, jelentette ki a vetítést követő közönségtalálkozón Mészáros Márta a II. világháború utáni szörnyűségek áldozataira utalva. Elmondta, egy osztrák történész segítette a munkájukat, aki feltárta a háborús erőszakoskodás nyomán született gyerekek történetét és interjúkat is készített, melyeket a rendelkezésükre bocsátott. A Máriát felkaroló szovjet katonába szerelmes és tőle gyereket váró, kapcsolata miatt pedig a Gulágra hurcolt Edith története innen ered.

Az érdekelt, hogy az ember hogyan tud átélni nehéz dolgokat és utána megszüntetni a hazugságot, hogyan lesz ereje elmondani a szörnyű igazságot”

– ismertette motivációját Mészáros Márta. Filmje – melyet bevallása szerint Törőcsik Mari számára is készített – arról szól, hogyan lehet hazugság nélkül élni, hiszen a ma világa el van árasztva hazugságokkal. „Ma már nehéz olyan filmet csinálni, ami őszinte és emberi, mert a világ el van árasztva képekkel, hazugsággal” – jelentette ki. A rendezőnek egyébként az Örökbefogadás és a Napló gyermekeimnek című filmje is megtekinthető a fesztiválon.

Teltház az Aurora Borealis - Északi fény vetítésén Fotó: Facebook/TIFF

A magyar filmé lesz a főszerep egyébként a fesztivál szerdai napján is, ez ugyanis hagyományosan a „magyar nap”. A kolozsvári filmfesztiválon hagyományosan erős a magyar filmek jelenléte, az elmúlt másfél évtizedben azonban sohasem vetítettek olyan sok magyar alkotást, mint idén, és a magyar meghívottak száma is rekordot dönt.

A héten összesen 11 magyar játékfilmre és két dokumentumfilmre lehet jegyet váltani, közölte korábban Zágoni Bálint, a szemle magyar napjának kurátora.

Mészáros Márta kolozsvári rajongói körében Fotó: Facebook/TIFF

A szintén életműdíjban részesülő Szabó István – aki egészségi okok miatt nem tud jelen lenni a fesztiválon – három kultuszfilmjét, az Apa, a Redl ezredes, illetve az első magyar filmként Oscar-díjat elnyert Mephisto címűt alkotását láthatja többek között a közönség. Az újabb magyar alkotások közül vetítik Gárdos Éva Budapest Noir című, a harmincas években játszódó bűnügyi filmjét, Török Ferenc számos fesztiválon díjazott, 1945 című alkotását, Bogdán Árpád Berlinben debütált Genezisét, Politzer Péter első filmjét, a Férfikort. A két magyar rendezőn kívül az idei fesztiválon életműdíjban részesül Széles Anna Nagyváradon született színésznő is.