A határon túl élő román gyerekek anyanyelvi oktatásának fontosságát hangsúlyozta Intotero Torinóban

Hírösszefoglaló 2018. május 29., 14:28

Elengedhetetlenül fontos a román nyelvű oktatás az országhatárokon túl, annál is inkább, mert már a második, külföldön született generáció van felnövőben – mondta kedden Natalia-Elena Intotero külhoni románokért felelős miniszter Torinóban.

Natalia-Elena Intotero szerint segíteni fogják a külhoni szervezeteket a román nyelv interaktív oktatásában (archív felvétel) Fotó: Facebook/Intotero Natalia Elena

Intotero egy, a külföldi munkavállalás és az anyanyelvi oktatás összefüggéséről tartott torinói konferencián az Agerpres szerint kifejtette: már a második, külföldön született román generáció van felnövőben, ezért kiemelt fontosságú az anyanyelvi oktatás a határon túl élő román gyerekek számára.

A román tanügyminisztérium és a külhoni románokért felelős minisztérium ezért olyan projektet indít útjára, amely révén segíti a külföldi román alapítványok, egyesületek, parókiák által működtetett hétvégi és alternatív iskolákat a román nyelv interaktív oktatásában.

A projekttel egyrészt azt a célt tartják szem előtt, hogy a külföldön élő román családok megőrizzék nemzeti identitásukat, másrészt szeretnék elérni, hogy ezek a családok idővel hazaköltözzenek Romániába.

Natalia-Elena Intotero arra is emlékeztette hallgatóságát, hogy Románia tanügyminisztériuma több mint 5000 ösztöndíjat biztosít a felsőoktatás alapfokán, illetve a mesterképzési és doktorképzési szintjein a határon túli román fiatalok számára, ezzel bátorítva őket arra, hogy Romániában végezzék el egyetemi tanulmányaikat – olvasható a tárca által küldött közleményben.