Szélsebesen nő az üzemanyagár – adók ide vagy oda, Románia nyerte az uniós „drágulási versenyt”

Bálint Eszter 2018. május 28., 17:37

Romániában drágult a legnagyobb mértékben európai uniós összevetésben a benzin. A literenkénti átlagár 5,72 lejre nőtt a romániai töltőállomásokon a január elsejei 5,16 lejes szintről, ami több mint 11 százalékos drágulást jelent.

Fotó: Barabás Ákos

Ennek értelmében a benzin literenkénti átlagára 5,72 lejre nőtt a romániai töltőállomásokon a január elsejei 5,16 lejes szintről, ami több mint 11 százalékos drágulást jelent. Különben a drágulás üteme egyetlen más országban sem érte el a 10 százalékot.

Az Eurostat adatait elemző cikkében a Capital gazdasági és üzleti hetilap internetes kiadása kiemeli, a vizsgált időszakban uniós viszonylatban 6,25 százalékkal nőtt a benzin átlagára – valamennyi tagállamban nőttek az árak, kivéve Máltát, ahol törvény által megszabott fix áron lehet tankolni.

Ha átszámoljuk euróra a romániai töltőállomásokon gyakorolt árakat, akkor 11,8 százalékos volt a drágulás a január elsejei 1,1 euró és május 21-ei 1,24 euró között, ami csaknem kétszerese az uniós ütemnek.

A második helyen Franciaországot találjuk 9,6 százalékos áremelkedéssel – ott viszont egy liter benzinért 1,54 eurót kell lepengetniük a sofőröknek. A dobogóra Nagy-Britannia kerül még fel 9,5 százalékos drágulással, majd Észtország (9,4%), Dánia (8%), Belgium (7,9%) és Litvánia (7,7%) következett.

Sok az adó, de máshol még több

Az olajipari vállalatok a kőolaj világpiaci árának alakulására és a romániai adószintekre hivatkozva emeltek árat. A Rompetrol illetékesei nemrég, a Bukaresti Értéktőzsdének (BVB) benyújtott, első negyedévi jelentésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a benzin esetében csaknem 16 százalékkal, a gázolajnál pedig 23 százalékkal nőtt a jegyzés a január–március időszakban dollárban kifejezve:

„Miután a lej 11 százalékkal megerősödött az amerikai dollárhoz képest, a két jegyzés hatása 4, illetve 10 százalékra mérséklődött.

Ám mindehhez hozzáadódik, hogy 2017-ben literenként 32 banival nőtt a jövedéki adó, amivel az általános forgalmi adó (áfa/TVA), a jövedéki adó és más adók, illetékek egy liter benzin árának 54 százalékát, a gázolajénak pedig az 51 százalékát teszi ki.”

Azonban a Capital elemzése szerint még így is Romániában a legalacsonyabb az üzemanyagok adója, mivel itt a legkisebb az áfa értéke – ennél alacsonyabbat csak az olyan „adóparadicsomokban” találunk, mint Luxemburg vagy Málta. A legnagyobb, 24–25 százalékos áfakulcsokat különben a skandináv országok alkalmazzák, Görögországban is 24 százalékos, Portugáliában és Lengyelországban pedig 23 százalékos az áfa.

Ennek tükrében természetesen Luxemburgban és Máltán a legkisebb a közvetlen vagy közvetett adók aránya az üzemanyagok végső árában – 26, illetve 28 százalékos.

De Spanyolországban, Bulgáriában, Magyarországon (ahol ráadásul magasabb az áfa, mint Romániában) és a balti országokban sem éri el az 50 százalékot – emiatt ezekben az országokban olcsóbban is tankolhatunk.

A skandináv államokban viszont meghaladja a 60 százalékot az adók értéke az üzemanyagok árában, míg Írországban és Görögországban a 70 százalékot is eléri.

Különben adók nélkül számolva is Románia nyeri az első negyedévet górcső alá vevő „drágulási bajnokságot”.

Az Oil Bulletin értelmében egy liter benzin adók nélkül 2,83 lej volt május 21-én, ami 20,9 százalékkal magasabb az év eleji árszintnél, miközben az uniós átlagdrágulás 13,5 százalékos ütemű volt. A második 20,8 százalékkal Lettország, a harmadik pedig 17,9 százalékkal Hollandia.

Közbelép a Versenytanács?

A gyors drágulások már az év elején szemet szúrtak a Versenytanácsnak is. Bogdan Chiriţoiu, az intézmény vezetője február végén jelentette be, hogy a testület ágazati vizsgálatot indított az üzemanyagok piacán: azt veszik górcső alá, hogy az elmúlt időszakban a romániai árak miért nőttek az európai uniós átlag fölé. „Ez az ágazati ellenőrzésnek nevezett eljárás azért van, hogy arra kényszerítsük a cégeket, olyan adatokat bocsássanak rendelkezésünkre, amelyek segítségével elemezni tudjuk a piac látszólag értelmetlen folyamatait.

Meg akarjuk érteni, hogy az üzemanyag árának megállapításánál egyéb is szerepet játszott-e, mint a piac természetes alakulása”

– magyarázta a Versenytanács elnöke.

Mint mondta, a vizsgálat a hónap elején indult. Amennyiben törvénytelenséget találnak az üzemanyag árának megállapításában, a legnagyobb kiszabható büntetés a cég éves üzleti forgalmának 10 százalékát is elérheti, ami ebben az esetben tízmillió eurós nagyságrendű összeg. A vizsgálat eredményeit azonban még nem hozták nyilvánosságra. Az olajipari vállalatok viszont a tavaly megfogalmazott, hasonló vádakra válaszolva kijelentették: piaci verseny van, és a romániai árak még mindig az egyik legalacsonyabbak európai összevetésben.

 

Benzinárak a nagyvilágban

Jelen pillanatban Norvégiában a legmagasabb az üzemanyagok átlagára, egy gallon (majdnem 4 liter) benzinért 7,82 amerikai dollárt is elkérnek – derül ki a világpiacon gyakorolt árakat összesítő GlobalOilPrices adatsorokból. Az ellenkező póluson Venezuelát találjuk, ahol egy gallon benzinért alig 0,01 dollárt kell lepengetniük a sofőröknek. A második legolcsóbban Egyiptomban tankolhatunk, ahol egy gallon 1,41 dollár.