Kétségessé vált a PSD–ALDE többsége Ponta pártja miatt – Nem lép kormányra az RMDSZ

Bíró Blanka , Balogh Levente 2018. május 28., 16:48

Miközben hétfőn Ioana Petrescu volt pénzügyminiszter is bejelentette, hogy csatlakozik a Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vezette Pro Románia párthoz, a bukaresti média szerint a PSD–ALDE koalíció elveszítette képviselőházi többségét.

Fotó: Cdep.ro

A Digi 24 hírcsatorna számításai szerint a PSD–ALDE koalíció jelenleg eggyel kevesebb képviselővel rendelkezik az abszolút többséghez szükséges mandátumszámnál.

A képviselőháznak összesen 329 tagja van, egyes esetekben pedig – sarkalatos törvények megszavazásához vagy a házszabály módosításához – az összes képviselő fele plusz egy szavazatra van szükség.

Ez jelen állás szerint 165 voksot jelent – a PSD–ALDE viszont az átlépések nyomán csupán 164 képviselővel rendelkezik.

A 2016-os parlamenti választást követően a koalíciónak még 174 honatyája volt. Az egyszerű törvényjavaslatok megszavazásához elég a jelen levő képviselők többségének voksa is, ugyanakkor

a koalíciós pártoknak az eddiginél jóval nagyobb szükségük lesz az RMDSZ, illetve a nem magyar kisebbségek képviselőit tömörítő frakció támogatására.

A 21 képviselővel rendelkező RMDSZ már a választások után egymás indítványainak kölcsönös támogatásáról szóló megállapodást kötött a koalícióval, amelyet akkor sem mondott fel, amikor a kormányoldal nem volt hajlandó a magyar közösség számára fontos jogszabályok támogatására. A 17 fős kisebbségi frakció támogatása sem kétséges, a szokásjog szerint ugyanis annak tagjai mindig a regnáló kormánykoalícióval együtt voksolnak.

Kelemen Hunor a Krónikának: nem lép kormányra az RMDSZ

Az RMDSZ nem kívánja kormányra lépéshez kihasználni a Szociáldemokrata Párt belső válságát – közölte a Krónika megkeresésére Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. „Gusztustalannak tartjuk más pártok belügyeinek kommentálását” – mondta. Leszögezte: az RMDSZ nem lép kormányra, és nem fűzi szorosabbra a viszonyát a Szociáldemokrata Párttal, megmarad a parlamenti együttműködés. Ennek hozadékait is elemezni fogják, és szeptemberig eldöntik, hogy folytatják vagy sem.

Közben hétfőn Ponta volt pénzügyminisztere, Ioana Petrescu – aki nem volt PSD-tag – közölte: ő is belép a volt kormányfő pártjába, mivel a dolgok szerinte rossz irányba haladnak, ő pedig szeretne politikailag is részt venni az ország fejlesztésében és korszerűsítésében.

A PSD bukaresti és Ilfov megyei szervezetének hétfői közleménye szerint egyébként az átlépések nem destabilizálják a koalíciót, azok ugyanis nem egyebek, mint a „párhuzamos állam” tervének részei, amellyel megingatnák a kormányt és megakadályoznák az igazságügyi reformot.

Ponta reakciójában ugyanakkor azt állította: az elmúlt választási kampányokban Dragnea és mindazok, akik most őt szidják, a Ponta-kormány megvalósításaival dicsekedtek. Az átlépőket bírálók kapcsán úgy vélekedett, azok „frusztrált huligánokként” beszélnek.

Mint arról beszámoltunk, több parlamenti képviselő igazolt át – főleg a PSD-ből – a Victor Ponta által tavaly alapított Pro Románia pártba azóta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által megvádolt volt miniszterelnököt két hete első fokon felmentette a legfelsőbb bíróság. Ponta szerdán bejelentette, hogy új pártjának már tíz képviselője van, ezért kérvényezni fogja a házbizottságnál, hogy a Pro Románia önálló frakciót alakíthasson. Mivel erre csak a választásokon elindult pártoknak biztosítanak lehetőséget, Ponta rögtön jelezte, hogy elutasítás esetén az alkotmánybírósághoz fordul. 

{K1}