Honismereti konferencia Tenkén a Fekete-Körös völgyének kincseiről, de nem csak

Krónika 2018. május 28., 14:24

Kilencedik alkalommal rendezte meg a Tenkei Művelődési és Honismereti Kör és a helybéli református egyházközség május 25-én és 26-án Táj- és Honismereti Konferenciáját.

A Kárpát-medence más tájairól is érkeztek előadók a dél-bihari tanácskozásra Fotó: Dénes László

A rendezvénynek ugyan a Fekete-Körös völgyének kincsei címet adták, immár harmadik éve, de gyakorlatilag ennél tágabb témaköröket ölelt fel a tanácskozás. Köszönhetően annak is, hogy nem csupán a dél-bihari régióból érkeztek előadók, hanem a Kárpát-medence más tájairól is: a Felvidékről, a Viharsarokból, a Nyírségből, az Alföldről.

A konferencia színhelyéül a Bihar megyei nagyközség református művelődési otthona szolgált, ami hovatovább egy szerény Fekete-Körös völgyi panteonként is ismert lesz, hiszen az egykori felekezeti iskolához – amelyben otthonra lelt a természetrajzi közgyűjtemény is – hozzáépült hajlék falain a nemzet azon jeleseinek emléktáblái állnak és gyaraporodnak, akik valamiképpen kötődnek a településhez, a kistájhoz.

Így kapott emlékjelet a korábbi években a Tenkén született Fodor Ferenc (1887–1962) budapesti földrajztudós, író, a szomszédos Görbed faluban világra jött Tóth István (1923–2001) költő, műfordító, marosvásárhelyi főiskolai tanár, a Feketegyörösön született Nadányi Zoltán (1892–1955) nagyváradi-berettyóújfalui-pesti költő, író.

Idén egyszerre három kiválóságnak is táblát avattak: a 2003-ban elhunyt Fábián József tanár, helytörténész, a tavaly megboldogult Vágner Szabó János közíró, tájkutató, népművelő és az idén tavasszal 92 évesen elköltözött Csák Kálmán muzeográfus, a helyi természetrajzi közgyűjtemény alapítója és sok éven át gondnoka, a Czárán Gyula Barlangászkör mentora emlékére. Utóbbinak a gazdag életpályáját, nagyhatású munkásságát a házigazda Berke Sándor és a tanítvány Szuhai Sándor barlangász-fotós méltatta.

A tenkei református művelődési otthon falain sorakoznak a nemzet jeleseinek emléktáblái Fotó: Dénes László

A konferencián történelmi (Domonkos László, Szidiropulosz Archimédesz, Lakatos Attila, Köteles Ágoston, Ugrai Gábor, Dukrét Géza), néprajzi (Benedek Csaba, Szabóné Magyar Márta), természettudományi (Juhász András, Papp János), irodalomtörténeti (Bodnár Mónika), értékápolási (Szász Zoltán, Bubenyák Máté) témájú előadások hangzottak el. A hely és a szervezői kör szellemiségéhez illően nyitó és záró áhítatok keretezték a családias hangulatú rendezvényt mindkét napon.