A másik végén kezdik: nem prioritás a Marosvásárhely–Ungheni-autópálya erdélyi szakaszának megépítése

Szucher Ervin 2018. május 27., 15:54

Ismét átírták a Marosvásárhely és Ungheni közötti, Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építésének tervét: ezúttal úgy döntöttek, nem az erdélyi szakasz megépítésével kezdik el a munkát.

A távoli ködbe vész. Az A8-as sztráda erdélyi szakaszának megépítése még sok évet várathat magára (képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

Az erdélyi szakasz megépítése helyett a Moldovai Köztársaságba átívelő híddal kezdené a Dăncilă-kormány a Marosvásárhely és Ungheni közötti, Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építését. Miután a kabinet lemondott az A8-as sztráda megépítéséről, és az ország két történelmi régióját egy egészen más útvonalon – Bákón és Brassón keresztül – szerette volna összekötni,

a napokban a kormány ismét „felmelegítette” az eredeti nyomvonal tervét.

Doina Fedorovici, a szociáldemokrata kormánypárt alelnöke arról beszélt, hogy PPP-konstrukcióban, azaz az állami finanszírozás mellé magántőke bevonásával látnának neki a több mint háromszáz kilométeres pálya építésének.

A politikus azt is elmondta, hogy a három nagyobb szakaszra osztott, és a Székelyföldet nyugat–kelet irányban átszelő pályát a végétől kezdve építenék meg. Az utolsó száz kilométer a történelmi Moldva két részét kötné össze: a romániai Târgu Neamţot a Prut tulsó oldalával, azaz a Moldovai Köztársasággal. A PSD politikusa rendkívül derűlátó: minekután kormánya a múlt héten sürgősségi eljárással prioritási listájára foglalta a stratégiainak besorolt beruházást, szerinte már 2020-ban el lehetne kezdeni az építkezést.

A pálya első, Marosvásárhely és Gyergyóditró közötti szakaszára, mely az észak-erdélyi autópályához csatlakozna, a jelek szerint még nagyon sokáig kell várni.

Az útügyi hatóság a tavasszal szerződést bontott azzal a céggel, amelynek aktualizálnia kellett volna ennek a szakasznak az előtanulmányát. A mindenkit meglepő döntés miatt a munkálattal megbízott Search Corporation jogászai pert helyeztek kilátásba a hatóságok ellen.

A másik, Bákót és Brassót érintő, sokkal hosszabb sztrádaváltozatot Ionuţ Ciurea, a hazai útépítést monitorozó Pro Infrastruktúra Egyesület vezetője figyelemelterelő mesének nevezte. „Arra még vázlatos előtanulmány sem létezik, nemhogy részletes. Inkább az az érzésem, hogy

az útügyi infrastruktúrát kezelő országos társaság vezetői nem csak buták, semmirekellők is, akik szemrebbenés nélkül hazudoznak össze-vissza”

– mondta el lapunknak Ionuţ Ciurea.

{K1}

A moldvai megyéket Bukaresttel, illetve Erdéllyel összekötő A7-es és A8-as autópálya megépítéséért több száz autós tüntetett május 19-én. A fővárosba vonulók azt nehezményezik, hogy Moldvában eddig egyetlen méternyi autópálya sem épült, és a többször beígért, a Keleti-Kárpátokat a Gyergyói-medencénél átszelő, Marosvásárhelyt Iaşi-sal összekötő A8-as sztráda megépítése is a jegelt tervek között szerepel.

{K2}

Az autópályák építése továbbra is csigalassúsággal halad Romániában.

Miután 2016-ban egyetlen kilométer új autópályát sem nyitottak meg, 2017-ben csupán a dél-erdélyi autópályán Lugos és Déva között sikerült átadni egy 15,4 kilométeres szakaszt. Ştefan Ioniţă, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) vezérigazgatója korábban arról beszélt, „egészen biztosan” elkészül az idei év végéig 60 kilométer autópálya.

A tervek szerint átadható lesz a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakasza. A Szászsebes–Torda sztrádából a 3-as és a 4-es szakaszt ígéri biztosra az útügyi társaság vezetője, ami 24 kilométert jelent, Lugos és Déva között pedig 22,5 kilométeren száguldozhatnak az autósok. Marosugra és Marosvásárhely között 10 kilométernyi aszfaltcsíkot ígér Ioniţă, aki szerint Marosugra és Aranyosgyéres közötti is megépül egy 3,6 százalékos szakasz, ám az idén még nem lesz bekapcsolva a „körforgásba”.