Johannis visszaszerezné a külhoni románok bizalmát, Meleșcanu „befolyásoló tényezőként” tekint rájuk

MTI 2018. május 27., 14:50

Klaus Johannis államfő szerint a román hatóságok feladata visszaszerezni a külföldön élő honfitársak bizalmát, lehetővé téve hazatérésüket, azt, hogy tehetségüket és megszerzett tapasztalataikat közösségük, illetve Románia fejlődése szolgálatába állítsák.

Klaus Johannis hazavárja az idegenbe szakadtakat Fotó: Presidency.ro

A külhoni románok napja alkalmából vasárnap az államfőn kívül Teodor Meleșcanu külügyminiszter is üzenetben köszöntötte az ország határain kívül élő honfitársait. Utóbbi arra figyelmeztette őket: bárhol is élnek külföldön, minden román az ország „nagykövetévé”, Románia megítélését befolyásoló tényezővé válik, az anyaország pedig büszke minden románra, aki jó hírét kelti külföldön.

A külhoni románok, akár Románia közvetlen szomszédságában, akár sok ezer kilométernyire, akár őshonos közösségként, akár a közelmúltban, vagy néhány évtizede kitelepültként élnek külföldön, a román nép részét képezik”

– szögezte le a román külügyminiszter.

Mindkét tisztségviselő azt hangsúlyozta, hogy a külhoni románok napja jó alkalom arra, hogy erősítse a közös nyelv és hagyományok ápolásán alapuló nemzeti kötődést.

Romániában 2015 óta május utolsó vasárnapján ünneplik a külhoni románság napját. Az utóbbi negyed évszázadban – de főleg az uniós csatlakozás óta eltelt évtizedben – legalább hárommillió román állampolgár hagyta el szülőföldjét és költözött Nyugatra. Romániának csaknem 23 millió állampolgára van, állandó lakossága viszont a 2011-es népszámlálás szerint 20 millió alá csökkent.