Elkezdődött a „kihívások fesztiválja” Kolozsváron – Doina Corneáról is megemlékeztek a TIFF megnyitóján

Szatmári Bence 2018. május 26., 09:23

Péntek este hivatalosan megnyitották Kolozsváron a 2018-as Transilvanian International Film Festivalt. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szerint „a TIFF megnőtt”, majd Mihai Chirilov művészeti igazgató azt emelte ki, hogy a rendezvény nagyban befolyásolja a mai fiatalok fimkultúráját.

Fotó: TIFF

Az esős időjárás sem riasztotta el a kincses város filmkedvelőit attól, hogy péntek este megtöltsék a kolozsvári Főteret a 17. Transilvanian International Film Festival (TIFF) megnyitója alkalmából. A kis csúszással elkezdődött gálán Tudor Giurgiu fesztiváligazgató szólalt fel először, aki

első mondatában megállapította, hogy „a TIFF megnőtt”.

A Román Televízió volt elnöke beszédében egy olyan filmfesztivált vizionált, amelyre régóta vágyik „egy kis szigeten a maga 20 filmjével és 30 érdeklődőjével”. Ez ugyan ma már a TIFF esetében nem valósítható meg, azonban „a szervezők évről évre arra törekednek, hogy a fesztivál jobb legyen, de a jelenlegi méreteit ne haladja meg”. A fesztiváligazgató külön kiemelte annak a 250 szervezőnek és 450 önkéntesnek a munkáját, akik nélkül a fesztivál idén sem valósulhatott volna meg.

Fotó: TIFF

Ezután Mihai Chirilov művészeti igazgató vette át a szót. Ő a TIFF lényegét és szerepét abban látja, hogy

nagy befolyásoló hatással bír a mai fiatalok fimkultúrájára, akik a fesztivál által megtekinthetnek olyan régi mozisikereket, amelyek kimaradtak eddig életükből.

A 2018-as TIFF-et a „kihívások fesztiváljának” titulálta: az új tematikájú nyitófilm mellett számos olyan projektbe vágtak bele a szervezők, amelyek újdonsággal szolgálnak a közönségnek.

{K1}

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere szintén tiszteletét tette a megnyitón, aki Jean Monnet  híres idézetével köszöntötte a nagyérdeműt: „ha még egyszer újra kelleni csinálni mindent, a kultúrával kezdeném”.

Fotó: TIFF

Beszédében többször hangsúlyozta azt, hogy

a TIFF számtalan esetben pozitív példaként tünteti fel a várost, amely lassan „filmes branddé válik”.

{K2}

Az idei évben a szervezők az ünnepi műsor helyett a hónap elején elhunyt Doina Cornea emberjogi aktivistára és rendszerellenes szószólóra emlékeztek: a róla készült Baba (Păpușa) című 1993-as, Marius Șopterean által rendezett rövidfilmet mutatták be. A megnyitót követően az izraeli Samuel Maoz által rendezett Foxtrot című, Palm Springsben és Velencében is díjazott drámát vetítették le.

Az idei TIFF május 25-től június 3-ig tart, a részletes programot a www.tiff.ro weboldalon lehet megtekinteni. Jegyeket az vetítésekre és az előadásokra korlátozottszámban a TIFF-házban vagy a tiff.eventbook.ro olralról lehet vásárolni.