TIFF: gazdag felhozatallal várja a mozirajongókat Románia legnagyobb filmes szemléje Kolozsváron

Kiss Judit 2018. május 25., 16:30

Több száz vetítést, világpremiereket, klasszikusokat, számos kísérőrendezvényt sorakoztat fel a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely péntektől június 3-ig tart a kincses városban.

Fotó: Biró István

Pénteken kezdődik, és június 3-ig tart Erdély, sőt Románia legnagyobb filmes rendezvénysorozata, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelynek 17. kiadása új helyszínekkel, különleges vetítésekkel várja a közönséget a kincses városban.

A szemle az ország legnagyobb, a filmművészetnek és a filmiparnak szentelt rendezvénye,

amely idén is több száz vetítéssel, világpremierekkel, klasszikusokkal, zenés eseményekkel, kiállításokkal, szakmai műhelyekkel, közönségtalálkozókkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és persze hírneves vendégekkel várja a mozikedvelőket.

{K1}

Mint arról korábban beszámoltunk, az idei kiadáson rekordszámba menő magyar filmes felhozatal szerepel, Szabó István és Mészáros Márta, a magyar filmművészet két kiemelkedő rendezőegyéniségének munkássága előtt tisztelegnek életműdíjjal a szervezők.

A TIFF-en hagyományosan erős a magyar filmek jelenléte, az elmúlt másfél évtizedben azonban sohasem vetítettek olyan sok magyar filmet, mint idén, s a magyar meghívottak száma is rekordot dönt. Idén összesen tizenegy magyar játékfilmre és két dokumentumfilmre lehet jegyet váltani”

– írta Zágoni Bálint, a szemle május 30-ai magyar napjának kurátora. Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjét, Szabó István Apa, Redl ezredes, illetve az első magyar filmként Oscar-díjat elnyert Mephisto című alkotását is vetítik. Az életműdíjban részesülő Szabó István egészségi okok miatt nem tud jelen lenni a fesztiválon.

Az újabb magyar alkotások közül vetítik Gárdos Éva Budapest Noir című, a harmincas években játszódó bűnügyi filmjét, Török Ferenc számos fesztiválon díjazott, 1945 című alkotását, Bogdán Árpád Berlinben debütált Genezisét, Politzer Péter első filmjét, a Férfikort.

Fotó: Biró István

A TIFF díszmeghívottja Fany Ardant, a francia mozi csillaga, aki a teljes életműért járó Transilvania-trófeát veszi át a szemlén. Életműdíjban részesül Széles Anna Nagyváradon született színésznő, Dan Nuţu színművész pedig kiválóságdíjat kap.

A szemle másik díszmeghívottja Angela Gheorghiu világhírű operaénekesnő, aki június 1-jén lép fel a román operában, az eseményt követően vetítik Benoit Jacquot Tosca című filmjét, amelyben az opera-énekesnő a címszerepet játssza.

A fesztiválon 178 nagyjátékfilmet és 49 rövidfilmet mutatnak be a világ minden szegletéből:

drámákat, vígjátékokat, thrillereket, dokumentumfilmeket, és vitaindító történeteket a Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni? elnevezésű szekcióban. Mihai Chirilov, a szemle művészeti igazgatója korábban elmondta, a TIFF nyitó- és zárófilmje kiválasztásával eltértek a hagyományoktól. „Az elmúlt években, amióta a Főtéren tartjuk a hivatalos kezdővetítést, a nyitófilmek jellemzően lezserebbek voltak” – fogalmazott Chirilov, ehhez képest

pénteken este a főtéri szabadtéri „moziban” a közönség egy családi, illetve a történelmi események tükrében bemutatott személyes drámát láthat, amely feketekomédia.

Az izraeli Samuel Maoz rendezte Foxtrot fogadtatása igencsak ellentmondásos volt: miközben a nemzetközi fesztiválokon sorra nyeri a legrangosabb díjakat, sikerült kivívnia az izraeli kormány felháborodását is. Az alkotás kolozsvári vetítésén a rendező is jelen lesz.

Fotó: Biró István

A TIFF június 3-ai záróvetítésén a szokásokkal ellentétben nem új filmet, hanem egy klasszikust, Luc Besson 1988-as, A nagy kékség című alkotását vetítik. Chirilov úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a felvételek, különösen a víz alatti jelenetek egészen elképesztően fognak mutatni az óriási főtéri vásznon.

{K2}

Az idei szemlén két centenáriumot ünnepelnek: egyrészt megemlékeznek a 100 éve született Ingmar Bergman svéd filmrendezőről, ennek jegyében a fesztivál idei reklámfilmje és plakátja is az alkotó, illetve Persona című filmje előtt tiszteleg. A seregszemlén Bergman hét filmje és egy róla készült dokumentumfilm lesz látható. Megemlékeznek a román centenáriumról is, ennek vonatkozásában felleltározzák a román filmarchívum nem kifejezetten A listás, de a közönség körében nagy népszerűségnek örvendő alkotásait.

Fotó: Biró István

A Főtéren minden este 21.45-től tartanak szabadtéri vetítéseket,

látható lesz többek közt a Viszlát odafent című francia film, a Szelídítetlen Románia című román, a Kutyák szigete című német, a Szerelem és puskagolyó című olasz alkotás.

Szombaton és vasárnap, május 26–27-én a bonchidai Bánffy-kastély is otthont ad a szemlének, itt láthatják az érdeklődők Alfred Hitchcock 1925-ös, A gyönyörök kertje című némafilmjét a Notes and Ties együttes élő zenéjével, valamint a japán Sion Szono részben Kolozsváron és a tordai sóbányában forgatott vámpírsorozatát, a Tokyo Vampire Hotelt. Részletek és további információk a szemle honlapján olvashatók.