A belügyminisztertől várnak magyarázatot Dabis Attila kitiltására

Bíró Blanka 2018. május 24., 17:36

A belügyminiszterhez intézett kérdést Kulcsár-Terza József háromszéki parlamenti képviselő Dabis Attila kiutasítása ügyében.

Dabis Attila (archív felvétel)

A háromszéki politikus írásban kért választ Carmen Dan belügyminisztertől arra a kérdésre, hogy milyen alapon fosztották meg Dabis Attilát alapvető jogától, hogy szabadon közlekedhessen az Európai Unió területén. Felháborítónak tartja, hogy Dabis Attilát, a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátorát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját minden indoklás nélkül kiutasították Romániából.

A kérdésben rámutatott, Dabis nem büntetett előéletű, és a kiutasítás mögött nincs erre vonatkozó törvényszéki határozat. Kulcsár-Terza szerint Románia ebben az ügyben törvénytelenül járt el, a határőr indoklás nélkül, egyszerűen nem engedte be Dabis Attilát az országba, ilyen alapon bárkit ki lehetne tiltani, például csak azért, mert nem tetszik a szeme színe.

A képviselő azt kéri a belügyminisztertől,

indokolja meg a kiutasítást, mutassa be az erre vonatkozó törvényszéki határozatot, ismertesse, mit tesznek azért, hogy Dabis Attila jogait és ok nélkül csorbított jó hírét helyreállítsák,

ha pedig bebizonyosodik, hogy az Ártánd–Bors-határátkelőnél jogtalanul jártak el, miként orvosolják a nemzetközi konfliktust. Arra is választ kér, hogy látja a miniszter, ez a konfliktus miként hat Románia schengeni csatlakozásának esélyeire. Mint ismeretes, a román hatóságok nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát március elején, aki a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésre tartott Marosvásárhelyre. Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmaz.

{K1}