Jöhet a „tankönyvkánaán”? – A kormány és az RMDSZ is a határidők betartását ígéri

Kőrössy Andrea 2018. május 24., 18:42

A kormánypártok és az RMDSZ is azt ígéri, hogy ettől az évtől megoldódnak a tankönyvgondok, és az új törvény elfogadása révén a diákok már tanévkezdésre megkapják mindegyik kiadványt.

A padokon lesz? A kormánypártok és az RMDSZ szerint a törvény garantálja, hogy mostantól határidőre meg fog érkezni az összes tankönyv Fotó: Biró István

Elfogadta a szenátus döntéshozó kamaraként a Liviu Pop volt oktatási miniszter által kezdeményezett tankönyvtörvényt, amelyet már csak Klaus Johannis államfőnek kell kihirdetnie, de szakértők és ellenzéki politikusok szerint ezzel korántsem oldódik meg a kiadványok körüli, évek óta húzódó probléma.

Liviu Pop, aki most a felsőház tanügyi bizottságának elnökeként tevékenykedik, a keddi szavazás után igencsak büszkének és elégedettnek mutatkozott, felszólalásában úgy fogalmazott:

Viszlát, tankönyvmaffia!”.

Ehhez képest kollegája, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Kolozs megyei szenátora, Mihai Goţiu leszögezte: „amit önök megszavaztak, nem fogja garantálni a tankönyvek minőségét, hanem legalizálja a kiadványok kidolgozásával kapcsolatos visszaéléseket és hazugságokat”.

Az RMDSZ garantálja a határidő betartását

Az RMDSZ ugyanakkor a kormánypártok véleményét osztja: a szövetség hírlevelében egyértelműen sikerként értékelte a tankönyvtörvény elfogadását,

a jogszabály szerintük törvényes alapokra helyezi a magyar nyelvű tankönyvírás jövőjét.

Az alakulat azt is üdvözölte, hogy a tervezet végső formája az RMDSZ javaslatait is tartalmazza. Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátor rámutatott: ezentúl a specifikus magyar tankönyveket „törvényesen is magyar pedagógusok és szakemberek készítik, ellenőrzik és véleményezik” – ilyen a magyar nyelv és irodalom, a történelem-, a vallás- és a zenekiadvány.

A szaktárca által meghirdetett pályázaton ugyanakkor a szerzők az egy-egy szakterületet lefedő magyar nyelvű tankönyvtervekkel is jelentkezhetnek általános vonatkozásban, ebben az esetben a kiadványokat a minisztériumnak kell lefordíttatnia. „Ezentúl az sem fog gondot jelenteni, ha nincs megfelelő tankönyv egy adott tantárgyból a kisebbségi oktatásban részt vevő diákok számára,

a törvény betartásával akár külföldről, az anyaországból is lehet tankönyveket importálni”

– tette hozzá az RMDSZ politikusa.

Hírlevele alapján a szövetség bízik abban, hogy az új törvény által immár határidőre, azaz tanévkezdésre el fognak készülni a tankönyvek, állításuk szerint erre az RMDSZ által javasolt kiegészítések is garanciát jelentenek. Novák Csaba Zoltán kifejtette: a jogszabály szabályozza a tankönyvek kidolgozási, kiadási és szétosztási folyamatát is.

Eltörölték a módszertan kiadolgozására adott határidőt

Az új törvény valóban kitér a tankönyvkiadás mindegyik szakaszára,

csakhogy a kezdeményezők fordítva ültek fel a lóra, az oktatási minisztérium ugyanis már jó ideje – a vonatkozó törvény hatálybalépése, sőt elfogadása előtt – meghirdette, illetve le is bonyolította a szerzőknek szóló pályázat első szakaszát,

amelynek eredményhirdetése óta is immár hetek teltek el.

Amint a Hotnews.ro hírportál megjegyzi, a most elfogadott jogszabály nem alkalmazható visszamenőleg, így a licit eddigi részére gyakorlatilag nem volt törvényes alap.

A törvény egyik legfontosabb újítása egyébként éppen az, hogy ezentúl a kiadók helyett kizárólag szerzők pályázhatnak, az általuk kidolgozott és benyújtott tankönyvterveket pedig a minisztérium által kijelölt szakmai bizottság értékeli.

Liviu Pop eredetileg úgy képzelte el, hogy minden tantárgyból országos szinten egyetlen kiadvány fog létezni, végül a zúgolódások nyomán egy módosító javaslattal ezt legfeljebb háromra emelték. Mihai Goţiu USR-szenátor, az oktatási bizottság tagja ugyanakkor Facebook-bejegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a testület múlt heti ülésén eltörölték azt a 60 napos határidőt, amíg a tankönyvek kiértékelésére vonatkozó módszertant ki kell dolgozni. Goţiu szerint erre azért volt szükség, hogy így „legalizálhassák” a tavaly decemberben, Liviu Pop miniszteri mandátuma alatt a szaktárca által elfogadott módszertant, „és kifizethessék azokat a szerzőket, akiknek a tervét a régi módszertan alapján nyertesnek nyilváníthatják”.

Az oktatási minisztérium által év elején lebonyolított első pályázati szakaszon 144 tankönyv szerzett átmenő minősítést, ezek közül 27 szól a magyar anyanyelvű diákoknak.

A szaktárca áprilisban újabb kiírást hirdetett azokra a tantárgyakra és évfolyamokra szólóan, amelyekben a pályázati anyag nem ütötte meg a mércét, és nem tudtak nyertest hirdetni.

{K1}