Könnyebb bizonyítás: egyszerűsítenék a birtoklevelek kibocsátását

Krónika 2018. május 24., 15:20

Feloldódhat a birtoklevelek körüli patthelyzet, és könnyített eljárásban telekkönyvezhetik ezentúl a lakóházakat, udvarokat és kerteket a közeljövőben, amennyiben a képviselőház is megszavazza döntéshozó kamaraként az RMDSZ földtörvényt módosító javaslatait.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Szerdán a szenátus első kamaraként megszavazta az RMDSZ által beterjesztett, az 1991/18-as számú földtörvényt módosító javaslatait, a tervezetet Tánczos Barna és Császár Károly szenátor dolgozta ki. Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátora rámutatott,

az egész országban komoly problémákat okoz egy-egy ingatlan tulajdonjogának rendezése, gyakorlatilag teljesíthetetlen adminisztratív eljárásokra és papírmunkára van szükség ahhoz, hogy egy személy a lakóházát udvarát vagy telkét bejegyeztesse.

A módosítás leegyszerűsítené ezt az eljárást. Császár elmondta, hogy nemrégiben egy általa végzett felmérés értelmében csak Maros megyében a megyei földosztó bizottsághoz beérkezett, a beltelkekre vonatkozó tulajdonjogi kérések 99 százaléka még mindig nincs megoldva, tekintettel a jelenlegi telekkönyvezésre vonatkozó szabályozások ellentmondásokat tartalmazó előírásaira, így mielőbb fel kell oldani ezt a patthelyzetet.

„Amennyiben a parlament alsóházában is megszavazzák a földtörvény módosításait, úgy csaknem három évtizede tartó, áldatlan helyzetre sikerül a gyakorlatban is alkalmazható jogi megoldást találni. Számos olyan eset van, amikor nem kerülhet egy ingatlan a valós tulajdonos nevére, mert a létező telekkönyvekben tulajdonosként az állam szerepel, vagy, mert a ház körüli udvar és kert korábban nem képezte államosítás tárgyát, így arról csak a mezőgazdasági regiszterben vannak információk.

Ha átmegy a módosításunk, akkor a valós tulajdonosoknak könnyebb lesz bizonyítaniuk a tulajdonjogukat, és a megyei hatóságoknak kötelességük lesz a törvény értelmében mielőbb telekelni az ingatlant”

– fogalmazott a szenátor, majd hozzátette, a módosítások értelmében a telekkönyvezési procedúrában elfogadott bizonyítékként tekintenek majd a szomszédok nyilatkozatára, a mezőgazdasági nyilvántartás alapján kibocsátott igazolásra vagy az adózási tanúsítványra.