Illegálisan fuvarozott a magyarországi halálos balesetet okozó Maros megyei mikrobuszsofőr

Kőrössy Andrea 2018. május 24., 15:44

Törvénytelenül fuvarozott személyeket az a Maros megyei sofőr, akinek hibájából történt a keddi magyarországi súlyos közúti baleset. Az országos rendőr-főkapitányság eközben petíciót indított a vezetés közbeni közösségimédia-használat megfékezése érdekében.

Fotó: Donka Ferenc/Csongrád HÍR

Nem rendelkezett a személyszállításhoz szükséges engedéllyel az a Maros megyei sofőr, akinek hibájából kedden kilenc halálos áldozatot követelő baleset történt Magyarországon – derült ki az eddigi kivizsgálás során. A Pro Tv a nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a kisbuszt, amelyben a sofőrön kívül nyolc romániai állampolgár utazott, 1996-ban gyártották, és

a járműnek nem volt érvényes személyfuvarozói engedélye.

Ráadásul arra is fény derült, hogy a Maros megyei rendőrség két hónappal ezelőtt bevonta a gépkocsi törzskönyvét a világítórendszerben tapasztalt meghibásodás miatt.

A dicsőszentmártoni, a Maros megyei Mikefalván élt sofőr rendszeresen szállított külföldön idénymunkát vállaló személyeket, és állítólag igencsak gyakran bonyolított le törvénytelennek minősíthető utakat.

A magyarországi Bors bulvárlap eközben arról értesült, hogy Petru K. nem először okozott súlyos közúti balesetet. A lap elérte a sofőr egyik Maros megyei ismerősét, aki elmondta: a férfi pár évvel ezelőtt Mikefalván belerohant egy szabályosan közlekedő autóba, amelyben két nő utazott.

A kocsi sofőrje kómába esett, a másikuk súlyosan megsérült, de Petru K. megúszta pénzbírsággal.

{K3}

Eközben csütörtök délutánig már több mint tízezren írták alá az országos rendőr-főkapitányság és az Observator Tv által a baleset kapcsán indított online petíciót, amelynek célja megfékezni az autóvezetés közbeni közösségimédia-használatot. A kezdeményezők azt írják:

az aláírásokat átadják a Facebook üzemeltetőinek, akikkel közös megoldást akarnak találni arra, hogy a volán mögött ülők ne használhassák a felületet, például ne indíthassanak élő videót.

„Naponta 5 ember veszíti életét a romániai utakon. Közösen életeket tudunk menteni!” – hívta fel a figyelmet a rendőrség arra utalva, hogy a belügyminisztérium szerdai közleményében felszólította a lakosságot, hogy amennyiben azt tapasztalják, hogy egy tömegközlekedési jármű sofőrje telefonozik, értesítsék a 112-es segélyhívó számon a hatóságokat.

{K1}

Amint arról beszámoltunk, kedden a Maros megyében bejegyzett kisbusz sofőrje úgy okozott balesetet, hogy élő videót indított a Facebookon, és az érkező hozzászólásokat böngészte, miközben előzésbe kezdett. A közösségi médiában és a román sajtóban közölt felvételen jól látszik a szembejövő homokszállító teherautó, és az is kivehető, hogy a romániai kisbusz sofőrje nem veszi észre, meg sem próbálja félrerántani a kormányt. A frontális ütközés nyomán a vezető és az autó mind a nyolc, eomán állampolgárságú utasa – hat férfi és két nő – életét vesztette.

{K2}