Még mindig keresik a nagybányai gyerekgyilkost – több száz személyt hallgattak ki, a nyomravezetői díj sem segített

Bede Laura 2018. május 24., 14:43

Közel egy hónap elteltével sem sikerült azonosítani a nagybányai gyerekgyilkosság elkövetőjét. Bogdan Gabor ügyészségi szóvivő a Krónikának elmondta, már több száz személyt kihallgattak az ügyben, de egyelőre nem tudtak bűnvádi eljárást indítani.

Hosszas, sikertelen nyomozás. A rendőrség május elseje óta keresi a nagybányai gyerekgyilkosság elkövetőjét Fotó: Stirinationale.eu

A nagybányai gyerekgyilkosság ügyében zajló nyomozás még mindig annál a szakasznál tart, amikor kihallgatják a tanúkat, illetve DNS-mintákat gyűjtenek – mondta el a Krónika megkeresésére szerdán Bogdan Gabor, a Máramaros megyei törvényszéki ügyészség szóvivője. Hozzátette, a hatóságok május elseje óta nagy erőkkel keresik azt a személyt, aki április 30-án megerőszakolt és megölt egy ötéves kislányt.

Bár azóta már több száz személyt kihallgattak az ügyben, egyelőre nem tudtak bűnvádi eljárást indítani senki ellen”

– fogalmazott lapunknak a szóvivő.

A hatóságok már a gyilkosságot követő első egy-két napban több embert kihallgattak, és azt hitték, hogy sikerült azonosítaniuk az elkövetőt, de bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték.
Az elkövetőről azt feltételezték, hogy egy magát ortodox pópának kiadó szakállas férfi, akit korábban többször láttak a környéken, amint cukorkával kínálgatta az éppen ott játszadozó gyermekeket.

Ugyanakkor Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester május 2-án azt nyilatkozta, a helyi rendőrséggel együttműködésben megállapították, hogy a gyanúsított egy roma származású férfi, aki körülbelül egy hónapja szabadult a börtönből, és korábban is ült pedofília miatt.

Valószínűleg ez téves feltételezés volt,

mivel május 5-én a polgármester tízezer lejt – egyhavi fizetését – ajánlott fel annak, aki segít azonosítani és kézre keríteni a tettest. Ugyanaznap a Máramaros megyei Szociáldemokrata Párt (PSD) további 30 ezer lejt ajánlott fel annak, aki hasznos információval szolgál a gyilkos kilétét illetően. Mint írták, az elkövetőnek felelnie kell tetteiért.

A nyomravezetői díjat többek között Gabriel Zetea, a Máramaros Megyei Tanács elnöke, Sorina Pintea egészségügy-miniszter, Cosmin Butuza, az ifjúsági és sportminisztérium államtitkára, több szenátor, képviselő és megyei tanácsos ajánlotta fel. Mivel még közel egy hónap elteltével sem sikerült azonosítani az elkövetőt,

azok, akik információval tudnak szolgálni a feltételezett tettes ki- és hollétéről, az önkormányzat 0737-373-070-es telefonszámát tárcsázhatják.

A polgármester szerint a nyomravezető kilétét bizalmasan kezelik majd.

Mint arról korábban beszámoltunk, az áldozat április 30-án otthona közelében, a Cuprom kombinát egykori gyártelepén játszott, családja viszont csak késő este indult a keresésére, és riasztotta a hatóságokat, mivel a gyerek nem ment haza. Bogdan Gabor a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a kislány olyasvalaki kíséretében tűnt el a tömbház elől, akit ismert. A kislány holttestére egy elhagyatott épületben bukkantak a testvérei. A törvényszéki orvosok megállapították, hogy megerőszakolták, majd a halálát az okozta, hogy egy durva tárggyal – nem hivatalos információk szerint téglával – szétzúzták a koponyáját.