Vadkárok: beavatkozási kvóták rögzítésére kötelezi a zöldtárcát egy friss törvény

Krónika 2018. május 23., 15:18

A bukaresti parlament által frissen elfogadott jogszabály arra kötelezi a román környezetvédelmi minisztériumot, hogy minden évben szabjon meg beavatkozási kvótát az elszaporodott védett fajok esetében, illetve ezt szükség esetén bármikor megtehesse.

Fotó: Gergely Imre

Az RMDSZ által kidolgozott módosító indítványt szerdán döntéshozó kamaraként szavazta meg a képviselőház plénuma. A szövetség törvényhozói arra hivatkozva terjesztették be javaslatukat, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, emiatt emberéletek kerültek veszélybe. Számos helyi és megyei önkormányzat jelezte a problémát a környezetvédelmi tárcának, azonban mindmáig csak részlegesen sikerült előrelépni az ügyben.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a törvénymódosítás jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen eddig a szaktárcára vonatkozó előírások értelmében nem volt kötelező egy beavatkozási kvóta megállapítása.

Az RMDSZ törvénymódosítása értelmében ezentúl a környezetvédelmi minisztérium minden évben beavatkozási kvóta megállapítására lesz köteles, illetve a módosítás további kötelezettséget ír elő, amely alapján a szaktárca egy év leforgása alatt, vészhelyzetben többször is elrendelheti a beavatkozást az elszaporodott állomány esetében. Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja, a törvénytervezet kidolgozója elmondta, a szakbizottsági munkálatok alatt számos vitát eredményezett a szövetség törvénytervezete, de sikerült megértetni a többséggel a szabályozás szükségességét.

Magyar elmondta, szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, amely értelmében a szaktárca jóváhagyja a beavatkozási kvótát, azonban ezen a téren is szükség van további előrelépésekre, hiszen nem tükrözik teljes mértékben a valóságot. „A közeljövőben szükség lesz egy sokkal alaposabb genetikai elemzésen alapuló állományfelmérésre, hiszen jelen pillanatban semmilyen hatóság nem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományt illetően, országos és regionális lebontásban” – idézte az RMDSZ parlamenti hírlevele a Szatmár megyei honatyát.

Az országban, ezen belül elsősorban Székelyföldön azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium – amely korábban évente több mint félezer medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak – 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is. Ennek következtében túlszaporodás történt az állományban, amelynek létszáma egyes becslések szerint mára meghaladja a nyolcezer példányt, a nagyragadozók túlnyomó része ugyanakkor a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter korábbi parlamenti meghallgatásán közölte, mivel Romániában nincs pontos nyilvántartás a medvék létszámáról, összeszámolják és csippel látják el a nagyvadakat.