Ismét az olcsó gyógyszerek eltűnésével riogatnak a gyártók

Krónika 2018. május 23., 13:10

Több ezer olcsó gyógyszer, többek között a rákos, a szív-ér rendszeri vagy a neurológiai megbetegedések kezelésére használt készítmények tűnhetnek el a hazai piacról a clawback adó miatt – figyelmeztet a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete.

Fotó: Pexels.com

A szervezet szerint a tavalyi első negyedévben jegyzett 19,86 százalékról az idei első negyedévre 24,13 százalékra nőtt a clawback adó – írja az Agerpres hírügynökség. Az adó kiszámítási módja miatt ez a növekedés az olcsóbb gyógyszerek esetében sokkal inkább érezhető:

a 25 lejnél olcsóbb készítményeknél a gyártói ár 34 százalékát, míg a 3000 lej fölötti orvosságoknál annak 24 százalékát teszi ki

– mutatnak rá a közleményben, hangsúlyozva, hogy emiatt a közeljövőben kénytelenek lesznek lemondani azoknak a gyógyszereknek a gyártásáról, amelyek előállítási költségeit nem tudják fedezni. A gyártók ugyanakkor rámutatnak, a clawback adó számítási képletének megváltoztatása, az adó differenciált kiszámítása jelentené a megoldást a problémára.

Az APMGR közleménye értelmében a következő készítmények tűnhetnek el a közeljövőben a gyógyszertárak polcairól: Tamoxifen (melldaganat), Bleomicin (leukémia, hematológiai betegségek), Fluorouracil, Cisplatin, Flutamid (rákos betegségek), Memantine (demencia), Gentamicinum (kórházon belüli fertőzések), Theophyllinum (asztma), Captopril (magas vérnyomás, szívelégtelenség), Furosemid (szívelégtelenség, májcirózis), Ranitidin (gyomor-és bélrendszeri betegségek), Indapamid (szív-ér rendszeri betegségek).

A gyártók egyébként rendszeresen riogatnak az olcsó gyógyszerek eltűnésével, ha pedig mindezt nem a clawback adóval indokolják, akkor jellemzően azzal magyarázkodnak, hogy Romániában túlságosan alacsony a gyógyszerek központilag szabályozott ára. Azt állítják, hogy az országban egyszerűen nem éri meg forgalmazni az olcsó készítményeket.