Törlést kértek: az RMDSZ az alkotmány által rögzített keretek között tartaná a prefektusok hatáskörét

Bíró Blanka 2018. május 23., 08:44

Az RMDSZ javaslatára a közigazgatási törvénykönyv tervezetéből sikerült töröltetni néhány olyan cikkelyt, amely bővítené a prefektusok hatáskörét.

Cseke Attila (jobbról): ha a prefektus szavatolja a törvény betartását, veszélyes is lehet, ennek ürügyén bármit megtehet (archív felvétel) Fotó: RMDSZ

Cseke Attila szenátor lapunknak elmondta, arra törekednek, hogy az alkotmány által rögzített keretek között tartsák a kormánymegbízottak hatáskörét. Így a kódex kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság hétfői ülésén sikerült kivetetni azt a cikkelyt a tervezetből, hogy a prefektus helyi szinten a törvényesség szavatolója.

Ha a prefektus szavatolja a törvény betartását, veszélyes is lehet, ennek ürügyén bármit megtehet. A törvényesség szavatolója az igazságszolgáltatás, ez egy egészen más hatalmi ág, nem szabad a kettőt összekeverni”

– mondta a szenátor. Hasonlóképpen azt is sikerült kivetetni, hogy a prefektus szavatolja a közrend betartását, valamint azt, hogy a helyszínen, vagyis a polgármesteri hivatalokban felülvigyázza a helyi határozatok törvényességét. A szövetségnek még további javaslatai is vannak a kormánymegbízottak hatáskörének keretek közt tartására, ezeket még nem tárgyalta a különbizottság, mondta a bihari szenátor.

Rámutatott, a román sajtó számára a bizottsági vitából az volt érdekes, hogy ezentúl a prefektus közméltóság lesz, és nem magas rangú köztisztviselő, mint jelenleg.

Mi is azt támogatjuk, hogy legyen közméltóság, tehát politikai alapon kinevezett tisztség. Véget kell vetni a képmutatásnak. A prefektus a kormány képviselője, a kormány pedig politikai alapon összeállt testület,

még a technokrata kormány mögött is egy politikai parlamenti többség áll. Demagógia azt állítani, hogy a prefektus magas rangú köztisztviselő, és mint ilyen pártsemleges, mikor a kormány nevezi ki” – részletezte Cseke Attila. A vita során a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői tartottak ki amellett, hogy a prefektusnak köztisztviselőnek kellene maradnia.