Versenyben a rajzfilmmel: „ördögmusical” a Kolozsvári Magyar Operában

Kiss Judit 2018. május 22., 17:25

„Ördögmusical” ősbemutatóját tartják csütörtökön a Kolozsvári Magyar Operában, a történet kamasz ördögének a felnőtté válás próbáit kell kiállnia – jelentették be kedden az alkotók. A Béres László rendezte előadást 6 évestől 99 évesig mindenkinek ajánlják.

Béres László, Szép Gyula és Ábrahám Gellért a sajtótájékoztatón Fotó: Kiss Judit

„Ördögi fejlődéstörténetből” készült musical ősbemutatóját tartják a Kolozsvári Magyar Operában csütörtökön, olyan produkciót igyekeztek színpadra állítani Béres László rendezésében, amely reményeik szerint megfelel a nemzetközi színvonalnak – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon az alkotók.

Orbán János Dénes Búbocska című regényéből készült az előadás, amelynek zenéjét Venczel Péter kolozsvári zeneszerző írta, a főszerepben pedig a kilencedik osztályos Ábrahám Gellért látható,

aki az elmúlt években több ízben is nagy sikerrel szerepelt a kolozsvári magyar színházban és operában. A musical szövegkönyve a regény színpadi adaptációjának cselekményét követi, a dalszövegek a regény versbetéteiből és a szerző által ez alkalomra írt versekből állnak. A készülő előadás zenéjét Venczel Péter jegyzi, aki a Búbocska című regényből készült, négy évadon keresztül játszott bábjáték zenéjét is komponálta, így már otthonosan mozog a mű világában.

Szép Gyula, az opera igazgatója elmondta, az intézmény elmúlt 28 évi műsorpolitikájának szerves része volt, hogy kortárs magyar műveket mutassanak be, a Búbocska is ezek sorába illeszkedik.

Ritkán adatik meg, hogy ősbemutatót tartsunk a Kolozsvári Magyar Operában, ennek külön örülünk. Orbán János Dénes regénye eleve sikeres volt, reméljük, a színpadi musicalváltozat is az lesz. Az előadás a Gyulai Várszínházzal való koprodukcióban készült”

– fejtette ki Szép Gyula.

Hary Judit és Laczkó Vass Róbert a Búbocska című előadásban Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

A produkció rendezője, Béres László rámutatott, a Búbocska egyfajta fejlődéstörténet, amely azt kíséri végig, amint a kamasz ördög felnőtté válik, és 6-tól 99 éves korig mindenkinek ajánlott. „A regény sajátos pokolbeli világot teremt, ahol az ördögök emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez egyfajta fordított világ, sajátos törvényekkel, például a »ne paráználkodj« parancsa itt a »paráználkodj« parancsává válik.

A kamasz ördög kilép megszokott világából, a pokolból a Földre, ahol a népmesék legkisebb fiúihoz hasonlóan a felnőtté válás megpróbáltatásait kell kiállnia”

– mondta Béres László, aki már több ízben rendezett a kolozsvári operánál.

Mint elhangzott, Venczel Péter zeneszerző alkotásai egyéni, sajátos színfoltot jelentenek a kolozsvári opera előadásainak világában, hatalmas feladat volt számára megírni rövid idő alatt a musical zenéjét. Kulcsár Szabolcs karmester elmondta,

a Búbocska olyan mű, amely minden tekintetben megfelel a musical műfaj követelményeinek,

és reméli, hogy a közönség megszereti, sőt az előadásnak külföldön is lesz majd utóélete. Jakab Melinda, az előadás koreográfusa – aki már többször együtt dolgozott Béres László rendezővel Kolozsváron – úgy fogalmazott, az előadás nemcsak gyerekeknek szól, hanem a felnőttekben lakozó gyerekeknek is.

Nagyon fontos az előadás látványvilága, a gyerekeknek is igazi csemege lesz a produkció. Versenyre kelünk a rajzfilmek, háromdimenziós filmek világával, inspiráló, magával ragadó történetet mutatunk be a színpadon”

– mondta a koreográfus. Ábrahám Gellért, aki korábban a Légy jó mindhalálig, a Valahol Európában, A kétbalkezes varázsló című nagysikerű előadásokban is játszott, azt mondta,

korábban jó kisfiúkat alakított, most megörült a szerepnek, hogy egy ördögfiókát kell megjelenítenie.

Az előadás díszlettervezője a budapesti Bíró Nóra, jelmeztervezője Ledenják Andrea, a főbb szerepekben Ábrahám Gellért, Szilágyi János, Farkas Loránd, Laczkó Vass Róbert, Sándor Árpád, Gergely Elek, Balázs Borbála, Hary Judit, Jenei Eszter lép fel. A bemutatót csütörtökön 18.30-tól, a következő előadást vasárnap délelőtt 11 órától láthatja a közönség. Az előadás, amelyet augusztusban a Gyulai Várszínházban is bemutatnak, a kolozsvári opera jövő évadának műsorán is szerepel.