Nyolcezer államilag támogatott helyet kínál a felvételizőknek a Babeş–Bolyai Tudományegyetem

Bede Laura 2018. május 22., 17:09

Több mint 8000 államilag támogatott hellyel, új szakokkal várja a jelentkezőket a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2018–2019-es egyetemi tanévben.

Fotó: Bede Laura

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) több mint 8000 tandíjmentes helyet hirdet meg alap- és mesterképzésen a 2018/2019-es egyetemi tanévre – jelentette be Soós Anna egyetemi docens, a BBTE Magyar Tagozatának vezetője a keddi kincses városbeli sajtótájékoztatón. Hozzátette,

bár a tanügyminisztérium a 2018/2019-es egyetemi tanévre kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki az intézmény számára, ez a csökkenés az alapképzésen alig fog érződni, a mesterképzésen pedig igyekeztek a diákok érdeklődési körét figyelembe véve csökkenteni a helyeket.

Kifejtette, a helyek száma a következő felosztásban csökken: 29-cel az alapképzésen, 200-zal a magiszteri képzésen és 48-cal a doktori képzésen. „Reméljük, hogy az őszi felvételi időszakig megoldódik a helyzet” – tette hozzá.

Az alapképzésre a csökkenések révén a BBTE a következő tanévre 4958 tandíjmentes – ebből 1093 magyar tannyelvű –, több mint 9300 tandíjas, és 2700 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg a felvételire. A tandíjmentes helyek közül 60 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek, 161 helyre a vidéki középiskolák végzettjei, míg további 168 helyre a határon túli román nemzetiségű jelentkezők.

A magiszteri képzésen közel 3382 tandíjmentes – 482 magyar – és több mint 6218 tandíjas helyet hirdetnek meg. A tandíjmentes helyek közül 268 helyre a prioritási szakterületekre jelentkezők, további 18 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők, míg 82 helyre a határon túli román nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek.

Soós Anna arról is beszámolt, hogy a Babeş–Bolyai Tudományegyetemre felvételizők 244 alapképzési program (távoktatási és csökkentett látogatású képzés), valamint 222 magiszteri program (távoktatási és csökkentett látogatású képzés) közül választhatnak.

Az újdonságokat ismertetve elmondta, a BBTE két új alapképzési szakot hirdet meg: a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon a környezeti menedzsment és könyvvizsgálat szakot (román nyelven), valamint a Történelem és Filozófia Karon a biztonsági tanulmányok szakot (román nyelven).

Továbbá, a magiszteri képzésen négy új szak indítását javasolja a BBTE: tantervmenedzsment (román nyelven) a Pszichológia és Neveléstudományok Karon; korszerű informatikai rendszerek: modellezés, tervezés, fejlesztés (német és angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon; ökumenikus egyházzene (magyar nyelven) a Református Tanárképző Karon; interaktív digitális művészetek (angol nyelven) a Színház és Televízió Karon.

Soós Anna a nyári felvételi időpontját – 2018. július 11. és július 29. között – megemlítve felhívta a figyelmet arra, hogy a beiratkozási időszakra, a felvételi vizsgákra, az eredmények kifüggesztésére, a fellebbezések benyújtására, a helyek visszaigazolására, valamint a megmaradó helyek újraosztására vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg. Hozzátette,

a 2018–2019-es egyetemi felvételire a BBTE karai különböző jellegű írásbeli vagy szóbeli vizsgákat szerveznek a felvételire jelentkező diákok ismereteinek és kognitív képességének felmérésére, illetve a BBTE valamennyi karán – eltérő súlyozással – figyelembe veszik az érettségi vizsga átlagát is.

Az írásbeli felvételi vizsgák tematikája, bibliográfiája felkerült a karok hivatalos honlapjára. A felvételi díjakat és a következő egyetemi tanévre szóló tandíjakat szintén az egyes karok szabják meg. A felvételi díjakról, valamint a tandíjakról szóló bővebb tájékoztatást a BBTE felvételi honlapján lehet megtekinteni.

A sajtótájékoztatón arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő tanévben 6000 egyetemistának biztosítanak szállási lehetőséget a bentlakásokban. Dr. Cristian Litan egyetemi tanár, a Kolozsvári Egyetemi Kiadóért felelős rektorhelyettes úgy fogalmazott, a végzős középiskolások a jelentkezéskor vegyék figyelembe azt, hogy az ország legjobb egyetemén tanulhatnak, mivel a romániai egyetemek közül ebben az évben is első helyen szerepel a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem a feltörekvő gazdaságú országok felsőoktatási intézményeiről összeállított Times Higher Education–Emerging Economies kiemelkedő nemzetközi rangsorban.