Új modellt gyárt és alkalmazásba fog craiovai üzemében a Ford

MTI 2018. május 22., 13:36

Egy újabb járműmodellt fog gyártani craiovai üzemében az amerikai Ford egy 200 millió eurós beruházás révén a jelenlegi Ecosport mellett – jelentette be kedden közleményben az amerikai gyártó.

A Ford EcoSport hobbiterepjáró modellje a craiovai üzem bejáratánál Fotó: Ford.ro

Közölték, hogy további 1500 dolgozót alkalmaznak, így a jelenlegi alkalmazottak száma 4400-ról mintegy 5900-ra fog emelkedni. Nem közölték, hogy melyik lesz az új modell és azt sem, hogy mikor kezdik el a gyártását.

A Ford jelenleg az Ecosport hobbiterepjárót és az 1.0 EcoBoost motort gyártja a craiovai üzemben.

Az idei első négy hónapban 45 319 járművet, 148 százalékkal többet gyártottak az előző év azonos időszakához mérten. Steven Armstrong, a Ford Európa, Közel-Kelet és Afrika elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a befektetés megalapozza az Európában gyártott új modellek kínálatának bővítését és a craiovai üzem átalakításának folytatását. A kedden bejelentett 200 millió euróval együtt a Ford 2008 óta 1,5 milliárd eurót fektetett be romániai gyártási tevékenységébe. Nemrég korszerűsítették a craiovai üzemet, ahol több mint 550 robotot állítottak munkába, magasabb szintre emelve ezzel a fényező, az összeszerelő és a présüzemben folyó munka minőségét, hatékonyságát.

A Ford bízik a bukaresti kormány ígéretében, hogy az állam tovább javítja az infrastruktúrát és a logisztikai körülményeket, amelyek rendkívül fontosak a Ford romániai versenyképes működéséhez. „Ezen a téren bármilyen késedelem jelentősen korlátozná a Ford és beszállítói azon törekvéseit, hogy az eddiginél nagyobb mennyiségű járművet és jármű-részegységet szállítsanak” – olvasható a közleményben. A Ford azt kérte a kormánytól, hogy minél előbb épüljenek meg azok az autópálya-szakaszok, amelyek a dél-romániai várost becsatlakoztatják az európai gyorsforgalmi úthálózatba.

A Ford a második legnagyobb gyártó Romániában a francia Renault tulajdonában levő Dacia után. Az idén az első négy hónapban 45 319 járművet, 148 százalékkal többet gyártottak az előző év azonos időszakához mérten. Tavaly egész évben 49 771 járművet állítottak elő, 28 százalékkal többet, mint 2016-ban.