Forradalomper: kiterjesztette az ügyészség a Ion Iliescu exállamfő elleni bűnvádi eljárást

Krónika 2018. május 22., 12:41

Kiterjesztették a Ion Iliescu ellen a forradalom ügyében indított bűnvádi eljárást az 1989. december 22-e és 27-e közötti időszakra – közölte kedden a bukaresti főügyészség. A volt államfőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

Ion Iliescu a főügyészségről távozóban Fotó: Cristian Nistor/Agerpres

A legfőbb ügyészség közleménye rámutat, a vizsgált időszakban Ion Iliescu volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) elnöke, amely a központi törvényhozói és végrehajtó hatalmat is képviselte 1989. december 27-éig, amikor a testület elnöke államfői megbízatást kapott.

A katonai ügyészek szerint Ion Iliescu olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike diverziós jellegű volt.

Nehézfegyverekkel is ellátott katonai csapatokat vezényeltek ki az ország nagyobb városaiba; a televízión keresztül ismételten felhívást intéztek a civil lakossághoz, hogy aktívan vegyenek részt a jelentős városi objektumok védelmében. „Minderre olyan körülmények között került sor, hogy a különféle katonai és civil kommunikációs csatornákon keresztül félrevezették a lakosságot, terroristatámadásokról szóló álhíreket terjesztve, ami sok ember halálához vagy sérüléséhez vezetett” – idézi a nyomozó hatóságot az Agerpres hírügynökség.

Klaus Johannis államfő áprilisban jóváhagyta, hogy a legfőbb ügyészség lefolytassa a bűnvádi eljárást Ion Iliescu volt elnök ellen az 1989-es forradalom ügyében. Johannis kiadta az igazságszolgáltatásnak Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest is. A katonai ügyészek másfél éve fújták le a port az 1989-es aktákról, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az ügyészség szerint a kommunista diktátor elűzése után hatalomra került új politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében sok ember halálát, testi és lelki sérülését eredményező fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen. A korábbi nem hivatalos statisztikai adatok szerint 1142-en meghaltak, és 3138-an sebesültek meg a forradalom idején. Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy „terrorista” mesterlövészek lövöldöznek az utcákon Nicolae Ceaușescu diktátor hatalmának helyreállítása érdekében.

A 88 éves Iliescu ellen tavaly júniusban már vádat emeltek a bányászjárásként ismert, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében, de a perben még nem született ítélet. A jelenleg visszavonultan élő politikus 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője.