Balázs Imre József irodalomtörténész az örök kamasz és koraérett bölcs Dsidáról, illetve a kezdeményező Páskándiról

Kiss Judit 2018. május 21., 18:24

Kivételes formakultúrája volt, örök kamaszként és koraérett bölcsként egyaránt meg tudott nyilvánulni Dsida Jenő, Páskándi Géza munkásságának pedig három műnemben is kezdeményező jelentősége volt  – mondta el Balázs Imre József. A hét végén emlékeztek a két alkotóra Szatmáron.

Balázs Imre József

Két élvonalbeli alkotóról van szó – mondta Balázs Imre József irodalomtörténész a Krónikának a 80 éve elhunyt Dsida Jenőről és a 85 éve született Páskándi Géza íróról, költőről, akik emlékére nagyszabású rendezvénysorozatot tartott az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a hétvégén Szatmárnémetiben és Szatmárhegyen. Dsida Jenő Szatmárnémetiben, Páskándi Géza Szatmárhegyen született, mindkét alkotó emlékére rendszeresen szerveznek ünnepségeket a két településen.

Dsida Jenő korai halála és betegeskedése ellenére az életöröm nagy verseivel is megajándékozta az olvasókat. Kivételes formakultúrája volt, örök kamaszként és koraérett bölcsként egyaránt meg tudott nyilvánulni verseiben.

Kosztolányi tanítványának tekinthető sokféle értelemben, saját korosztályából Radnóti Miklós és Weöres Sándor rokona – az erdélyi költők közül pedig »könnyű, halk beszédével« tűnik ki, ahogy egyszer ő maga utalt a vágyott saját hangjára” – fogalmazott az irodalomtörténész.

Páskándi Gézáról (1933–1995) szólva kifejtette, az író, költő, drámaíró, publicista fiatalkori pályájának alakulásába másfajta erők avatkoztak be, 1956-os politikai fogolyként írói karrierjének felívelése megtört és lelassult.

Mégis, három műnemben is kezdeményező jelentősége volt munkásságának az erdélyi irodalomban: előbb versekben, majd novellában, utóbb színművekben vált a magyar irodalom sajátos, a kelet-európai abszurdot magas színvonalon művelő szerzőjévé. Intellektuális paraboláit, etikai kérdéseket feszegető, meghökkentő történeteit ma is élvezet olvasni”

– mondta el Balázs Imre József. Az EMKE által szervezett programsorozaton megemlékeztek az 55 esztendővel ezelőtt meghalt Jakabffy Elemér (1881–1963) politikusról, jogászról és publicistáról is. A jeles évfordulók alkalmából irodalmi előadásokat, tanácskozásokat és filmvetítéseket tartottak Szatmárnémetiben és Szatmárhegyen.

{K1}