Több illetékes cáfolja, hogy megszüntetnék a magánnyugdíjalapba történő befizetést

Krónika 2018. május 21., 14:31

Nem függesztik fel július 1-jétől a magánnyugdíjalapba történő befizetéseket, ez csak lehetőségként merült fel az egyeztetések során, és tévedésből került nyilvánosságra – nyilatkozta Ion Ghizdeanu, az Országos Előrejelzési Bizottság (CNP) elnöke.

Az információ – amelynek értelmében 2018. július 1-je és december 31-e között a bruttó jövedelem 3,7 százalékáról 0 százalékra csökkenne a magánnyugdíj-alapoknak átutalt összeg – az idei évre vonatkozó törvényalkotási programban jelent meg, amelyet feltöltöttek a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium honlapjára. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós műsorban tagadta, hogy ilyen intézkedésre készülne a kormány. A tárcavezető azt mondta, ez az előrejelzési bizottság javaslata, a kabinet azonban nem ért egyet vele.

A CNP elnöke hétfőn rámutatott: a bizottságnál számos felmérést, belső elemzést készítenek, a magánnyugdíjalappal kapcsolatos információk is egy lehetséges forgatókönyvből kiragadott adatok. Ion Ghizdeanu azt állítja, „tévedésből került be a kettes pilléről szóló sor” a honlapra feltöltött dokumentumba.

Tévedés történt, amelyet felvállalunk” – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva a testület elnök.

Kifejtette: az általa vezetett intézmény nem terjesztett elő ilyen intézkedésről szóló javaslatot, a témáról egyelőre csak tárgyalnak a CNP-n belül, végleges döntés még nem született. „Még nem tudjuk, hogy javasolni fogjuk-e ezt vagy sem. Majd meglátjuk” – fogalmazott Ghizdeanu.

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője nemrég ostobaságnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kormány fontolgatja a „nulla hozzájárulást” a nyugdíjrendszer második pilléréhez, vagyis a kötelező magánnyugdíj-alapokhoz. Romániában 2007-ben vezették be a magánnyugdíj-rendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj. A biztosítottak bruttó jövedelmének 3,7 százalékát utalja át az állam a második pillérbe. Az esetleges módosítás ezt a második pillért érintené.