Fotózkodott volna a ragadozóval a magyarországi nő, óva intenek a hatóságok a Székelyföldön terjedő medveszelfizéstől

Krónika 2018. május 21., 13:47

Medveszelfit akart készíteni az a magyar turista, akit a múlt héten megharapott a ragadozó a Szent Anna-tónál. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy senki ne közeledjen a vadállatokhoz.

Dér Heni magyarországi énekesnő is fotózkodott Sanyival, a medvével Fotó: Facebook

Nagy valószínűséggel az áldozat feleltőlensége miatt következett be az elmúlt hétvégén hatalmas publicitást kapott medvetámadás a Szent Anna-tónál. Mint arról beszámoltunk, a pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra érkezett magyarországi zarándokot támadott meg a vadállat Hargita megyében.

A pénteken történt incidensről Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke számolt be elsőként, közölve, egy kétéves medve rontott rá egy nőre, aki a csoportjától kissé eltávolodva haladt, kezében szatyorral, amelyben élelem volt. Az elöljáró beszámolója szerint a ragadozó hátulról megharapta a nő combját, a sérült a helyszínen elsősegély-nyújtásban részesült, majd beszállították a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházba, ahol bevarrták a sebeit.

Azóta a román csendőrség is beszámolt a medvetámadásról, amely szerint a támadás éppenséggel annak tudható be, hogy a magyarországi nő szelfit akart készíteni a vadállattal.

A rendfenntartó szerv közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint a ragadozó akkor rontott neki, és harapta meg áldozatát, amikor az fényképfelvételt akart készíteni magáról és a medvéről a Szent Anna-tónál. A csendőrség a mostani eset kapcsán arra figyelmezteti a lakosságot és a turistákat, hogy ne készítsenek szelfit a vadállatokkal, és ne etessék őket, ha pedig medvék keresztezik az útjukat, azonnal riasszák a hatóságokat.

Egyébként a budapesti nőt megsebesítő, két-három éves fiatal medve a Szent Anna-tó környékén él, és nem először támad emberekre. A környékbeliek és a turisták által Sanyiként emlegetett példányt többen megörökítették már, a napokban például a vajdasági születésű Dér Heni magyarországi énekes posztolt közösségi oldalán szelfit és kisvideót a medvével. Szakértők azonban arra intenek, hogy adott esetben életveszélyes lehet a vadállattal való fotózkodás. Kerezsi László, a Szent Anna-tó körüli védett területet felügyelő Ecos Klub elnöke ezúttal is arra hívta fel a látogatók figyelmét, hogy ne etessék a medvéket, hiszen vadállatokról lévén szó, teljesen kiszámíthatatlan, mikor támadnak.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte, azonnal kérte a bukaresti környezetvédelmi minisztertől a medve kilövésének engedélyezését, az állat ugyanis már harmadszor támadott.