Megnyílnak az erdélyi nemesi lakok a Nyitott kastélyok hetén

Pap Melinda 2018. május 20., 13:48

Visszahelyeznék az emberek „mentális térképére” az erdélyi kastélyokat, kastélykerteket a Nyitott kastélyok hete rendezvénysorozat segítségével, melynek keretében hat helyszínen szerveznek családi napot, pikniket a nagyközönség számára.

Piknik az udvaron. A rendezvény szervezői a marosvécsi Kendy-Kemény kastélyban is számos színes programmal várják a látogatókat Fotó: Szabó Tamás

Az erdélyi kastélyok, történelmi épületek iránti érdeklődés felkeltése a fő célja a Piknik – Nyitott kastélyok hete rendezvénysorozatnak, melynek keretében

hat erdélyi nemesi lak nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Mostis Gergő, a PONT csoport munkatársa, a Nyitott kastélyok hete szervezője a Krónikának elmondta, a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week (magánörökség hete) kezdeményezéshez csatlakozik, melynek célja, hogy a magánkézben levő kastélyokat, kúriákat május 24. és 27. között megnyissák a nagyközönség előtt.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az erdélyi kastélyok és kastélykertek visszakerüljenek az emberek mentális térképére, visszahelyezzük őket a köztudatba. Tudatosítani szeretnénk, hogy olyan épített örökségről beszélünk, melyet érdemes látogatni, érdemes ezeken a helyszíneken programokat, akár magánrendezvényeket szervezni, ezáltal »visszanyerni« az épületeket” – fogalmazott a szervező. Emlékeztetett, hogy a kommunizmus alatt az államosítással sok erdélyi kastélyt, kúriát lelaktak, elpusztítottak, a lakosság széthordta a berendezést. A rendszerváltás után némelyiket visszakapta a jogos tulajdonosa, és vannak jó példák, hogy helyre is állították a műemléket. De ezek a helyreállított műemlékek is elvesztették azt a társadalmi funkciót, melyet betöltöttek.

Hajdanán közösségi térként, közösségi szervező erőként, gyülekezési helyként működtek. Szeretnénk, ha az erdélyi kastélyok, kúriák visszakapnák ezen funkciójukat: tudjunk róluk és »foglaljuk vissza«, vegyük használatba ezeket”

– fogalmazott a Krónikának Mostis Gergő.

Mint mondta, felhívásukra a Kastély Erdélyben Koalíció harminc tagja közül hat erdélyi nemesi lak tulajdonosa mutatkozott nyitottnak arra, hogy ebben a rögzített, május 24. és 27. közötti időpontban kitárja otthona kapuit a nagyközönség előtt.

Kolozs megyéből a gyalui Rákóczi–Bánffy- és a szentbenedeki Kornis-kastély, Hargita megyéből a maroshévízi Urmánczy-kastély, Maros megyéből a marosvécsi Kendy–Kemény-kastély, míg Kovászna megyéből a zabolai Mikes- és a miklósvári Kálnoky-kastély.

„Visszafoglalás”. A miklósvári kastély hajdanán is közösségi térként, gyülekezési helyszínként működött Fotó: Szabó Tamás

Utóbbi három műemlék jó állapotban van, így állandó jelleggel látogatható, de a rendezvény ideje alatt valamennyi helyszínen lesznek vezetett séták, melyek során a tulajdonosok mesélnek az épület és az azt lakó nemesi családok történetéről.

A felújítás előtt álló gyalui kastélyban a kolozsvári Korzo Egyesület tagjai tartanak idegenvezetést, míg a közönség előtt első alkalommal megnyíló szentbenedeki kastély kertjében a tulajdonos Géher Ferenc mesél az épület történetéről, ott ugyanis a műemlék romos állapota miatt nincs lehetőség sétára. (Az ingatlan két éve azért került a figyelem középpontjába, mert ismeretlenek megpróbálták ellopni a bejárati kapu unikornisszobrait.) Kertjében eddig csupán ifjúsági rendezvényeket tartottak, miután a szamosújvári magyar líceum diákjai örökbe fogadták az Örökségünk Őrei vetélkedő keretében.

Sok olyan eset van, amikor a kastély romokban áll, nem látogatható, viszont a kastélykert még találkozási pont lehet”

– jelentette ki más hasonló esetekre utalva Mostis Gergő.

Kifejtette, a kastélyok kertjében, udvarán szervezett családi napon színes programokkal várják a gyerekeket, felnőtteket, melyet egy közös piknikkel koronáznak meg, mikor a vendégek elfogyasztják a hozott elemózsiát. Az ingyenes programok, kastélylátogatás elsősorban a helyi közösségnek szól, de a környező városokból is várnak érdeklődőket.

Magyar és román nyelvű programok egyaránt lesznek, és a kommunikáció is kétnyelvű, ugyanis a román közönség jelenlétére is számítanak,

hangsúlyozta a szervező. Mostis Gergő kifejtette, a mostani rendezvénysorozatot mintegy bevezetőnek szánják, ugyanis az ősszel a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat mintájára meg szeretnék szervezni a kastélyok éjszakáját jóval több helyszín bevonásával.

A Nyitott kastélyok hete május 24-én, csütörtökön kezdődik a szentbenedeki Kornis-kastélyban, de a helyszínek zöme 26-án, szombaton kapcsolódik be a programsorozatba, Gyaluba, Marosvécsre és Miklósvárra ekkor várják a látogatókat, de a Kálnoky-kastély kapui 27-én, vasárnap is tárva állnak, és ezen a napon válik látogathatóvá a maroshévízi Urmánczy-kastély is.

Valamennyi helyszínen színes programokkal várják a vendégeket a szabadtéri játékoktól, kézműves foglalkozásoktól a népzenei előadásokig, koncertekig, a program a honlapon, illetve a Kastély Erdélyben Facebook-oldalán böngészhető.

Nem hivatalos adatok szerint a román állam csak az erdélyi magyar nemesektől mintegy másfél ezer kastélyt és udvarházat, továbbá ötvenezer hektár szántót és több százezer hektár erdőt kobozott el, és még mindig jelentős a megoldatlan restitúciós kérések száma.

Bár az örökösök közül sokan visszakapták felmenőik kastélyát, udvarházát, még rengeteg per van folyamatban a földek és erdők tekintetében. Az egykori nemesek leszármazottainak az elmúlt években visszaszolgáltatott épületek közül sokat sikerült megmenteniük az enyészettől, sőt számos pozitív példát találni a kastélyok, udvarházak „felvirágoztatására”.