Cannes: Donald Trumpot a Ku-Klux-Klannal összemosó politikai pamflet kapta a Nagydíjat

MTI 2018. május 19., 21:46

Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje nyerte el a zsűri Nagydíját szombat este a 71. cannes-i filmfesztiválon. A seregszemlén a japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát.

A legjobb férfi alakítás díjat Marcello Fonte kapta, akinek Roberto Benigni és Khadja Nin gratulál Fotó: Valery Hache/AFP

A 27 év után egy igaz történetet feldolgozó politikai pamflettel Cannes-ba visszatérő Spike Lee filmjében azt állítja, hogy Donald Trump elnökké választásával a Ku-Klux-Klan szélsőséges szervezet jutott politikai hatalomhoz az Egyesült Államokban.

Az alkotás – amely egy politikai történet, egy klasszikus thriller, valamint egy akciófilm keveréke – egy afroamerikai rendőr 1978-ban játszódó igaz történetére épül. A rendőrnek sikerült beépülnie az 1865-ben alakult rasszista, antiszemita, a fehér fajvédelmet hirdető és időnként bűnözői módszereket is alkalmazó Ku-Klux-Klanba, és lelepleznie a módszereiket. A főszereplőt John David Washington alakítja, akinek apja, Denzel Washington 1992-ben Spike Lee nagysikerű filmjének, a Malcolm X-nek a főszerepét játszotta.

Kore-eda Hirokazu átveszi az Arany Pálmát Cate Blanchett zsűrielnöktől Fotó: Valery Hache/AFP

A Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől a japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon. Japán film több mint húsz év után nyert fődíjat a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján. A 2013-ban A fiam családja című drámáért Nagydíjat kapott japán rendező ezúttal is egy családi történet mesélt el. A film főhősei egy üzletek kifosztásából élő álcsalád, amely befogad egy bántalmazott gyereket.

A Cate Blanchett ausztrál filmszínésznő vezette zsűritől Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című filmje érdemelte ki a zsűri díját.

A Bejrútban játszódó dokumentumfilmszerűen forgatott film egy 12 éves menekült utcagyerek története, akit Zain al-Rafeea alakít. A kisfiú a film főhőséhez hasonlóan Szíriából menekült a családjával 2012-ben Libanonba, ahol menekültként élnek. A fiktív történet keretét a húga haláláért felelős férfi megsebesítése miatt börtönbe kerülő Zain lázadása adja: beperli a szüleit, amiért világra hozták, nem iskolázták be, és verik.

Spike Lee rendező söpörte be a cannes-i Nagydíjat Fotó: Valery Hache/AFP

Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendezőt rendkívüli Arany Pálmával jutalmazta a zsűri a Livre d'image (Képeskönyv) című filmjéért. A legjobb női alakítás díját Szamal Eszljamova kazah színésznő kapta Szergej Dvorcevoj Ayka című filmjének főszerepéért. A hivatalos verseny utolsó napján bemutatott Ayka egy kirgiz menekültnő története Moszkvában. A 33 éves színésznő játszotta a kazah rendező előző filmjének, a Tulpan című vígjátéknak a főszerepét is, amely 2008-ban a mustra második legfontosabb válogatásában, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) című programban elnyerte a fődíjat. A legjobb férfi alakítás díjat Marcello Fonte érdemelte ki Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjében nyújtott alakításáért. Az egyszerű kisemberről szóló bosszúfilm amatőr főszereplőjét a rendező egy szociális központban találta meg, ahol a férfi éjjeli őrként dolgozott.

{K1}