Burleanu dicséri, hogy az FK Csíkszereda két válogatottnak is ad fiatal labdarúgókat

Krónika 2018. május 19., 21:20

Egyedülállónak tartja Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, hogy az FK Csíkszereda egyesülete két válogatottnak, a románnak és a magyarnak is ad fiatal labdarúgókat.

Răzvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke

Minden kettős állampolgárságú játékosnak joga van döntenie arról, hogy melyik válogatottban szeretne szerepelni – jelentette ki a Nemzeti Sportnak adott interjúban a roman szakszövetség vezetője. Răzvan Burleanu azután nyilatkozott a magyarországi sportnapilapnak, hogy szerdán a csíkszeredai stadionban megtekintette a hagyományteremtő szándékkal megrendezett Románia–Magyarország (0–2) U15-ös válogatott mérkőzést.

Az áprilisban újraválasztott sportvezető elmondta, a román futballszövetség szemében modellértékű mindaz, amit az utánpótlás-nevelés terén tesz a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia.

„Amikor az FK Csíkszeredáról beszélünk, nemcsak a román harmadosztályban szereplő felnőttcsapatra gondolunk és nem is csupán a román válogatottakat is kiszolgáló, igen eredményes helyi utánpótláscsapatokra, hanem a Magyar Labdarúgó-szövetség figyelmére is. Egyedülálló, hogy egy egyesület két válogatottnak is ad fiatal labdarúgókat” – állapította meg Burleanu.

Arra a kérdésre, hogy nem sérti-e ez a román szövetség érdekeit, miután a románok ellen pályára lépő U15-ös magyar válogatott két székelyföldi tagja futballozhatott volna az ellenfélnél is, a FRF-elnök úgy válaszolt: a csíkszeredai akadémia két másik futballistája viszont a román oldalon játszott. Burleanu szerint minden kettős állampolgárságú játékosnak joga van döntenie arról, hogy melyik válogatottban szeretne szerepelni, és mivel a csíki akadémiának kimondott célja, hogy a magyar válogatottakat segítse tehetségekkel, szerinte inkább a magyar szövetség sajnálja, nem pedig a román, ha valaki a másik csapatban köt ki.

„Azon dolgozunk a szövetségnél, hogy meggyőzzük a fiatalokat, a román válogatottat válasszák. Bár nincsenek hozzá mérhető anyagi lehetőségeink, a román szövetség keretein belül néhány éve hasonló kezdeményezésbe fogtunk, mint amilyen a magyar államé Csíkszeredában és környékén. Szeretnénk tudatosan becserkészni a diaszpórában élő román futballistákat. Két hónapja futtattunk egy ellenőrzést, amely során kiderült, ha valamennyi korosztályos női és férfi román csapatot nézzük, összesen hatvanhat határon túl élő román állampolgár erősíti válogatottjainkat” – közölte Răzvan Burleanu.

A FRF vezetője a romániai stadionokban tetten érhető magyarellenes megyilvánulásom kapcsán úgy vélekedett: a szövetség egyetlen lehetősége, hogy büntetést szab ki az ilyen megnyilvánulások után. „Hosszú távon persze a megelőzés lenne a megoldás, az efféle viselkedés visszaszorítására azonban évekre van szükség, hiszen mélyen gyökerező társadalmi jelenségről beszélünk. Mindannyian felelősek vagyunk érte és mindannyian tehetünk érte, hogy a társadalomban és a futballban ne legyen elfogadható gyűlöletet szítani” – jelentette ki a Nemzeti Sportnak a román szakszövetség vezetője. Burleanu az interjúban beszélt arról is, hogy példaként tekint arra, ahogyan a magyar kormány elérte a törvényi háttér megváltoztatásával a sport, kiváltképp a labdarúgás kiemelt támogatását